Nieuws Actueel

Polare sluit winkels

Merlijn Ensing 27 januari 2014

Alle 20 Nederlandse winkels van boekwinkelketen Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, sluiten vanaf dinsdag "tijdelijk'' hun deuren. Dit is "met het oog op een strategische heroriëntatie''. Ook de webshop gaat voorlopig op zwart, maakte Polare maandag bekend.

De organisatie acht deze maatregel noodzakelijk om haar voortbestaan veilig te stellen. "Ondanks de recent hervatte levering door CB, het voormalige Centraal Boekhuis, biedt de hernieuwde overeenkomst geen structurele oplossing'', schrijft Polare in een verklaring.

In 2013 was de kredietfaciliteit bij het CB al verlaagd, stelt de keten. Om de begin deze maand stilgelegde bevoorrading door het CB weer op gang te brengen zag Polare zich vorige week genoodzaakt akkoord te gaan met een verdere inperking van de kredietregeling.

De keten heeft naar eigen zeggen last van een "onvoorziene extra daling van de boekverkopen''. In november kondigde Polare ook al een reorganisatie aan waarbij 54 van de in totaal 336 voltijdsbanen werden geschrapt.

Free Record ShopPolare is eigendom van investeringsmaatschappij ProCures, die sinds deze zomer ook Free Record Shop (FRS) in handen heeft. ProCures nam in 2012 de noodlijdende boekwinkels van Selexyz en de Slegte over. Een dreigend faillissement van Selexyz, met bekende winkels als Donner en Scheltema, werd daarmee afgewend. Maar ook toen verloren al zo'n 120 mensen hun baan.

Volgens Polare-directeur Jan van der Wouw wordt er hard aan gewerkt om de winkels snel te kunnen heropenen. De Nederlandse outlet stores en de acht Belgische vestigingen van Polare blijven vooralsnog gewoon geopend.