Nieuws Actueel

Polderbaas nieuwe Rabobank-topman

Jeroen Jansen 24 maart 2014

Rabobank heeft Wiebe Draijer voorgedragen als nieuwe bestuursvoorzitter. De huidige voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) moet het door de Liborfraude geschade imago van de bank weer opvijzelen, terwijl Rabobank zich met een grote reorganisatie probeert aan te passen aan de sterk veranderde omstandigheden in de financiële sector.

Rabobank moest vorig jaar diep door het stof vanwege zijn bijdrage aan de jarenlange fraude met rentetarieven. Handelaren van de bank spanden met collega's van andere banken samen om internationaal veelgebruikte tarieven op het door hen gewenste peil te krijgen. De fraude zadelde Rabo op met een boete van bijna 775 miljoen euro en bracht een enorme deuk aan in het imago van de coöperatieve bank, die zich altijd op zijn betrouwbaarheid heeft laten voorstaan.

De fraude betekende ook het einde voor diverse bestuurders van de bank, onder wie topman Piet Moerland. Hij zou eigenlijk in 2014 met pensioen gaan, maar besloot na de uitkomsten van het Liboronderzoek direct te vertrekken.

De 48-jarige Draijer is een werktuigbouwkundige, die het grootste deel van zijn carrière voor adviesbureau McKinsey heeft gewerkt. In 2012 werd hij benoemd als voorzitter van de SER, het overlegorgaan van de vakbonden en de werkgevers dat symbool staat voor het Nederlandse poldermodel.

Zijn gebrek aan bancaire ervaring is volgens Rabo geen probleem. President-commissaris Wout Dekker bestempelde de achtergrond en de persoonlijkheid van Draijer zelfs als een ,,perfecte match'' met Rabobank.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher gaf in een reactie aan het vertrek van Draijer bij de SER te betreuren. Werkgeversvoorman Bernard Wientjes stelde dat Draijer de juiste eigenschappen heeft om het transformatieproces van de bank te leiden.

Die transformatie bestaat onder meer uit een grote reorganisatie. Rabo kondigde eind januari aan in de komende 2 jaar nog eens circa 2000 mensen te ontslaan, bovenop de 8000 arbeidsplaatsen die al zouden verdwijnen. De bank wil de kosten drukken, omdat er door de opkomst van internetbankieren minder mensen nodig zijn in filialen.

De benoeming van Draijer moet nog worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank. Rabobank verwacht hierover binnen enkele weken uitsluitsel.