Nieuws Actueel

Politie gebruikt slimme bril bij voetbal en evenementen

Van onze redactie 2 februari 2015

Bij dancefeest Qlimax en het mega-piratenfestijn in GelreDome zijn de zogenoemde smart glasses, die lijken op Google-Glassbrillen, ook gebruikt.

Proef GelreDome werkt mee aan een proef van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De landelijke pilot 'Slim Toezicht' moet leiden tot vernieuwende maatregelen voor het beteugelen van uitgaansgeweld en -overlast. Behalve in Arnhem zijn er ook experimenten op het gebied van veilig uitgaan in Alkmaar, Amersfoort, Hilversum en Kampen.

Vitesse-Ajax In Arnhem werd zondag bij Vitesse- Ajax een nieuwe toegangsmaatregel getest, waarbij seizoenkaarthouders sneller worden doorgelaten. Dat kan omdat stewards getraind zijn in het herkennen van afwijkend gedrag en kwaadwillende voetbalfans er uit filtert. Zo worden mensen met dagkaarten strenger gecontroleerd.

Landelijk toepasbaar Het trainen van stewards in het leren herkennen van afwijkend gedrag, zoals bij Vitesse, is landelijk toepasbaar, zegt landelijk projectleider Joeri Vig van het CCV.

Alle stewards "In een vroeg stadium voorkom je veel narigheid. Ik zie veel mogelijkheden. Mooi dat Vitesse enthousiast is en eigenlijk voorstelt aan de KNVB om deze training aan alle stewards te geven."

De door Vitesse gewonnen wedstrijd tegen Ajax in GelreDome verliep probleemloos. Er waren geen aanhoudingen.