Nieuws Actueel

Politie grijpt even in bij raadsvergadering Den Haag

Van onze redactie 14 oktober 2015

Image 5337673

Reden voor de ophef was een tekort aan ruimte op de tribune. Toen burgemeester Van Aartsen vanwege het ruimtetekort besloot dat een deel van de toeschouwers naar de foyer moest verhuizen, werd de sfeer grimmiger. De mensen scandeerden teksten als 'geen democratie'.De politie heeft vervolgens de menigte gekalmeerd. ,,Kom op, laten we het gezellig houden, er is koffie", zei een agent ter plaatse. Na de inzet is de menigte gewoon verplaatst naar de foyer. Daar vielen de schermen echter een paar keer uit, tot grote ergernis van het aanwezige publiek.Volgens een AD-verslaggever ter plaatse viel het allemaal wel mee en ging het vooral om een typisch gevalletje miscommunicatie. De rust in de zaal is inmiddels wedergekeerd.

De gemeenteraad spreekt woensdagavond over de Haagse opvangplannen. Maar liefst 31 bewoners hadden de moeite genomen de raad toe te spreken. Er klonken tolerante woorden over ruimhartige opvang in de stad, maar ook grote zorgen over aantallen en de locaties. PVV-Kamerlid Machiel de Graaff: ,,De burgemeester overvalt de stad met het opvangplan. Doe dit de bewoners niet aan!'' Daarop volgde groot applaus in de bezoekersruimte.

Een dochter van een voormalige Eritrese vluchteling kreeg in de raadzaal juist de handen op elkaar na haar betoog over haar vader die vluchtte voor geweld. ,,Ik ben trots op mijn stad, dat mensen een plek krijgen. U doet zaterdag misschien boodschappen, dan ziet u kinderen spelen op de pleinen, pubers die geinen. Dat maakt deze kinderen mensen. De vluchtelingen die komen zijn diezelfde mensen.''