Nieuws Actueel

Politie laat benzinedieven regelmatig lopen

Van onze redactie 6 november 2014

Pomphouders die aangifte doen bij een politiebureau zien hun melding in het niets verdwijnen. De lokale aangiftes worden door technische problemen niet doorgezet naar het landelijke registratiesysteem van doorrijders. Omdat de politie pas een strafrechtelijk onderzoek begint als een doorrijder 3 keer in de landelijke database wordt geregistreerd, ontlopen mogelijk duizenden benzinedieven hun straf.

Frustrerend "Frustrerend", zegt Tim Schoenmakers van de Belangenvereniging Tankstations (BETA). "Pomphouders zien nog te vaak dat brandstof onder hun ogen wordt gejat. Als er vervolgens niets gebeurt met een aangifte, is dat om moedeloos van te worden." Politiewoordvoerder Ed Kraszewski bevestigt dat lokale aangiftes niet worden meegenomen in de landelijke database. "De ICT-systemen van de politie zijn nog niet op elkaar aangesloten. Het is geen doen om alle papieren aangiftes handmatig in te voeren in de centrale database."

Kraszewski roept pomphouders daarom op altijd via internet aangifte te doen, op een speciale website van de politie die sinds eind vorig jaar in de lucht is. Op die site loopt het nog geen storm: op 1 augustus dit jaar stond de teller op 3.461 aangiftes, terwijl jaarlijks normaal gesproken zo'n 10.000 tot 12.000 keer aangifte wordt gedaan van tanken zonder te betalen.