Nieuws Actueel

Politie neemt tenten asielzoekers in beslag

Van onze redactie 14 april 2015

Image 4857139

Dit hebben woordvoerders van de gemeente en de actiegroep 'Wij zijn hier' gezegd. De politie heeft het bouwterrein na de ontruiming weer verlaten.

De 70 asielzoekers beschikken nog over vijf tenten, inclusief een grote, die ze zelf hebben afgebroken. De groep is afkomstig uit de maandag ontruimde Vluchtgarage in Amsterdam. Na een demonstratie in het stadhuis sloegen ze maandagavond hun tentenkamp op bij de Tolstraat.

De gemeente Amsterdam heeft de groep dinsdag verboden opnieuw tenten in de stad te plaatsen. De asielzoekers mogen wel tot 23.00 uur demonstreren. Ze weten nog niet hoe en waar ze de nacht zullen doorbrengen.

Volgens een woordvoerster blijft de groep de komende uren op het braakliggende terrein. Het ligt volgens haar niet voor de hand dat de asielzoekers door het tentenverbod zullen kiezen voor de bed-, bad- en broodvoorziening die de gemeente Amsterdam ze aanbiedt voor de avond en nacht.

De gemeente Amsterdam heeft twee opvanglocaties waar de vluchtelingen een warme maaltijd, een douche, een slaapplek en een ontbijt kunnen krijgen. In totaal maken 76 asielzoekers daar momenteel gebruik van. Deze opvang is echter alleen geopend tussen 17.00 en 9.00 uur, waardoor de asielzoekers overdag dakloos zijn. ,,Ze bestempelen dit daarom als geen oplossing", zegt hun woordvoerster.