Nieuws Actueel

Politie sluit 200 bureaus

Van onze redactie 15 december 2014

Op dit moment heeft de politie nog zo'n 750 locaties bemand. Omdat het om een ,,geleidelijk proces'' gaat, kan Opstelten nu nog niet zeggen welke bureaus dichtgaan.

Duidelijk is wel dat de 167 basisteams binnen de Nationale Politie een eigen bureau krijgen. In zestien gevallen is in een basisteam nog een tweede bureau nodig. In totaal worden er vierhonderd moderne 'politiesteunpunten' ingericht: zo'n honderd grotere steunpunten en ongeveer driehonderd kleinere steunpunten. Waar mogelijk worden die gevestigd in gemeentehuizen.

Hervorming

Met die vermindering van het aantal bureaus wordt een bijdrage geleverd aan de bezuiniging van 230 miljoen euro die gepaard moet gaan met de vorming van de Nationale politie, aldus Opstelten.

De hervorming van de politie moet er onder meer toe leiden dat meer agenten meer tijd op straat kunnen doorbrengen. Politieagenten krijgen een smartphone met ,,politie-specifieke applicaties'' waarmee ze in veel gevallen op straat de identiteit van iemand kunnen vaststellen en een groot aantal registers kunnen raadplegen. Dan is bijvoorbeeld snel te zien of iemand vuurwapengevaarlijk is.