Nieuws Actueel

Politie steekt stokje voor Tour

Rik Nizet 24 juni 2015

Tour de france 2015 compleet 1 335

Politiemensen en rijksambtenaren zullen de twee ritten van de Tour de France in Nederland gaan dwarsbomen. Politiepersoneel zal zondag 5 juli de start van de tweede etappe in de Tour de France van Utrecht naar Neeltje Jans vertragen, kondigen de gezamenlijke politiebonden woensdag aan. De rijksambtenaren gaan de proloog op zaterdag 4 juli dwarsbomen door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. De proloog begint om 14.00 uur.

De betrokken bonden hadden al aangekondigd dat ze hun acties om een betere cao deze zomer zouden verharden. Later zal volgens de politiebonden ook Sail Amsterdam doelwit van acties worden, als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt. Het politiepersoneel voert al meer dan vijftien weken actie.

ReclamekaravaanDe politie gaat ook een grote verkeerscontrole houden op de reclamekaravaan van de Tour de France die vooruit rijdt op de wielrenners. De controle gebeurt op de Erasmusbrug in Rotterdam, laat ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp weten namens de gezamenlijke bonden.

"Voor deze locatie is bewust gekozen om de actie op een veilige wijze, zonder publiek langs dit deel van het parcours, te kunnen laten verlopen", licht Van de Kamp toe. "Op de brug worden politievoertuigen geplaatst en op het water verschillende vaartuigen. Een grote groep politiemensen staan dan klaar voor de controle en worden ondersteund door specialisten met de daarbij passende materialen."

ParcourswijzigingMocht de organisatie van de Tour de France besluiten het parcours of starttijdstip van de etappe te wijzigen, dan zal de politieactie daar op inspelen. Van de Kamp: "We willen door deze actie wereldwijd ons punt maken. Met deze actie hebben we de ogen van de wereld op ons gericht en ziet men wat er hier in Nederland gebeurd rondom de politie. Het antwoord is aan het kabinet."

PolitiewerkDe bonden benadrukken dat ze deze zomer met hun leden "flink aan de weg zullen blijven timmeren om bij de politiek meer waardering voor het politiewerk af te dwingen''. "Uiteraard kan minister Van der Steur daar op elk moment een eind aan maken door alsnog fatsoenlijke voorstellen voor een nieuwe cao voor de politie op tafel te leggen.''

De politiebonden eisen behalve een loonsverhoging van 3,3 procent ook andere maatregelen, zoals een bonus voor de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.