Nieuws Actueel

Politie tast in duister na diefstal kunstmest

Van onze redactie 17 april 2015

Image 4858329

Het gaat om kalkammonsalpeter, een stikstofhoudende kunstmest die na enkele bewerkingen, ook kan worden gebruikt om explosieven te maken. De man gaf bij het afhalen een valse naam op van een vaste klant. Dit kwam aan het licht toen de nota bij de vaste klant op de mat kwam.

Aangifte van diefstal De CZAV heeft vervolgens aangifte van diefstal gedaan. Uit het opsporingsbericht van de politie blijkt dat het om een blanke Nederlands sprekende man van ongeveer 30 jaar oud met donker krullend haar gaat. Hij reed de bewuste dinsdag 10 maart tussen 11.00 en 12.00 uur in een Volkswagen Golf GTI van het nieuwste model.

Niet afgerekend Volgens Luc Smid van de CZAV is aangifte gedaan omdat de man de goederen niet heeft afgerekend. "Dat zouden we ook doen als hij veevoer zou hebben opgehaald zonder te betalen." De coöperatie is wettelijk verplicht om voor bepaalde goederen, zoals meststoffen, bestrijdingsmiddelen en medicijnen voor vee, te registreren wie het koopt.

Volgens Smid moeten klanten zich niet legitimeren. "Het gebeurt zo vaak dat een zoon bijvoorbeeld iets komt halen." Omdat vrijwel nooit valse namen worden opgegeven, heeft de coöperatie ook geen hele procedure opgetuigd om dat te voorkomen. Smid geeft aan dat andere spullen waar explosieven mee kunnen worden gemaakt zoals benzine gewoon vrij verkrijgbaar zijn.

Anders Breivik In het verleden zijn meerdere aanslagen gepleegd waarbij explosieven deels uit kunstmest werden gewonnen. De Noor Anders Breivik deed dit bijvoorbeeld ook bij de aanslagen in Oslo.

Overigens zijn op internet ook handleidingen te vinden om met kalkammonsalpeter meer onschuldiger dingen, zoals rookbommen, te maken.