Nieuws Actueel

Politie vroeg telefoongegevens journalist de Stentor op

Van onze redactie 17 maart 2015

Image 4555228

Die heeft de informatie verstrekt, zo blijkt uit het strafdossier.

Journalistenvakbond NVJ en hoofdredactie van de Stentor zijn verbijsterd over de handelwijze van justitie. "Dit klopt echt van geen kant en raakt de journalistiek in de kern", zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning, die hierover contact zal zoeken met het college van procureurs-generaal.

Fundamenteel verkeerd "Het is fundamenteel verkeerd om journalisten op deze manier te volgen en te misbruiken. En het is een bovenmatig middel. Er is geen sprake van moord of doodslag. Dan denk ik: doe even normaal", aldus waarnemend hoofdredacteur Rob Krabben.

Geen andere mogelijkheid Persofficier van Justitie Pieter van Rest van het parket Noord-Nederland is zich van geen kwaad bewust. "Natuurlijk snap ik de grote consequenties, de officier van justitie die hiertoe besloot is niet over één nacht ijs gegaan." Volgens hem zag justitie geen andere mogelijkheid om de verblijfplaats van Sylvano te vinden. "En het ging hier wel om het onttrekken van een 10-jarig kereltje aan het bevoegd gezag, gebaseerd op rechterlijke uitspraken", motiveert Van Rest.

Het is overigens niet gelukt de verblijfplaats te achterhalen. Sylvano haalde in september het landelijke nieuws toen journalist Anne Boer van de Stentor onthulde dat er een ondergronds netwerk is van mensen die kinderen uit handen van Jeugdzorg houden. Ze handelden uit onvrede over de handelwijze van jeugdzorg.

Het besluit de belgegevens van Boer op te vragen, is een besluit geweest van officier van justitie Henk Mous. Dat besluit is verder door niemand bij justitie getoetst. Vorige maand zei landelijk hoofdofficier van justitie Gerrit van der Burg in het programma de Ochtend op Radio1 dat alleen na een hele strenge afweging dit soort gegevens van journalisten wordt opgevraagd, juist vanwege het grote belang van de vrijheid van meningsuiting.