Nieuws Actueel

Politieacties bedreigen start eredivisie

Lotte Grimberg 30 juli 2015

Politie agenten uniform groot

Politieacties bedreigen de start van de eredivisie voetbal. De politiebonden kondigen donderdag aan dat het politiepersoneel gaat staken tijdens de eerste speelronde van de eredivisie (7 t/m 9 augustus) als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt.

Het is volgens de bonden aan de burgemeesters van de speelsteden om af te wegen of het verantwoord is om een wedstrijd toch door te laten gaan. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid.

Volgens de politiebonden leggen politiemensen die bij deze wedstrijden worden ingezet, hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd neer. Uitzondering is de wedstrijd Feyenoord-Utrecht zaterdag 8 augustus in Rotterdam. Bij die wedstrijd legt de politie het werk niet neer.

VoetbalMinister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaat bekijken wat de gevolgen zijn van de acties die de politie heeft aangekondigd bij het voetbal. Als blijkt dat de openbare orde en veiligheid in gevaar komen, overweegt hij opnieuw een gang naar de rechter, zo laat zijn woordvoerder donderdag in een eerste reactie weten.

Het is volgens hem nog niet duidelijk hoe de acties er precies uit gaan zien. Als het duidelijk is, zal de minister overleggen met het lokale gezag.

Van der Steur liet opnieuw weten dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de politiebonden gaat actievoeren. Hij wijst erop dat het kabinet extra geld heeft uitgetrokken voor 5 procent loonsverhoging en 500 euro extra als compensatie voor de eerdere nullijn.