Nieuws Actueel

Politiek Rijssen-Holten klaar met Soweco

Van onze redactie 11 september 2015

Soweco emiel muijderman

„De begroting is weliswaar sluitend, maar alleen dankzij een stijgende bijdrage van de deelnemende gemeenten. Die loopt op van 2 miljoen in 2016 naar 5 miljoen euro in 2019. Wij wachten al jaren op een herstructeringsplan, maar dat komt er maar niet”, zegt fractievoorzitter Rob de Koe van Lokaal Liberaal.

MolensteenRaadslid Wim Reterink van de SGP vergelijkt de financiële bijdrage aan Soweco met een ‘molensteen om de nek van de gemeente Rijssen-Holten. „En wij gaan zeker niet toestaan dat die molensteen twee keer zo zwaar wordt.” De ChristenUnie heeft ook ‘zorgen’, het CDA noemt de situatie bij Soweco ‘zorgwekkend’ en ‘weinig rooskleurig’. De PvdA is ‘bezorgd’ en ook Gemeentebelang deelt de kritiek op de slechte resultaten en uitblijvende herstructurering.

Wethouder Bert Tijhof vraagt om begrip voor Soweco. „We zijn niet alleen aandeelhouder, maar ook verantwoordelijk voor een kwetsbare doelgroep, waarvan de regering in Den Haag vindt dat ze maar aan de slag moet gaan in het reguliere bedrijfsleven”, aldus Tijhof.

De bijdrage van ‘Den Haag’ aan gemeenten voor mensen in de sociale werkvoorziening gaat omlaag en er komt geen nieuwe instroom meer. In de Achterhoek wordt hierdoor het sociale werkbedrijf Hameland compleet opgeheven. Zover is Soweco nog niet.

Foto: Emiel Muijderman