Nieuws Actueel

Politiemensen: meer slagkracht tegen terreur

Van onze redactie 13 januari 2015

Er moeten meer en zwaarder bewapende politiemensen komen. Ook moet worden gepraat over verruiming van de geweldsinstructie van agenten.

Dat schrijft de politiebond ACP aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en politiebaas Gerard Bouman. ,,Directe aanleiding zijn de recente gebeurtenissen in Frankrijk. Daarbij zijn onschuldige burgers en politiemensen het slachtoffer geworden van gewelddadig terrorisme’’, zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp dinsdag tegen het ANP.

De voorstellen van de bond worden binnen de politie ,,breed gedragen’’, benadrukt Van de Kamp.

Geweldsinstructie De operationele sterkte moet worden verhoogd met 2000 mensen. Door het hoge dreigingsniveau van terreur de afgelopen tijd zijn namelijk veel agenten belast met bewaking en beveiliging. Daarnaast moet de geweldsinstructie voor politiemensen worden aangepast. Er wordt getwijfeld of die in de huidige situatie nog wel voldoende is.

Verder moet er een intensievere opsporing van de georganiseerde handel in wapens komen. Het moeilijker maken van het in bezit krijgen van wapens heeft een preventieve werking, stelt de ACP. Van de Kamp: ,,In de afgelopen jaren heeft de (internationale) opsporing in de handel van wapens onvoldoende prioriteit gehad. De beschikbare capaciteit is vooral ingezet op de geregistreerde wapens en schietverenigingen.''

H&K-schutters Ten slotte zou het aantal zogenoemde H&K-schutters moeten worden uitgebreid. Dit zijn politiemensen die beschikken over automatische vuurwapens die bij specifieke (grote) dreigingssituaties kunnen worden ingezet.

Dat het aantal incidenten in Nederland waarin extreme vormen van geweld worden gebruikt, toeneemt is al langer zichtbaar, stelt Van de Kamp vast. ,,Dit kan gaan om terroristische aanslagen, maar bijvoorbeeld ook om liquidaties waarbij extreem geweld wordt gebruikt. Criminele groeperingen maken ook in toenemende mate gebruik van extreem geweld om hun positie te versterken.''