Nieuws Actueel

Politiestaking slaat over

Caroline Spilt 14 augustus 2015

Politie staking3

Buschauffeurs, onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers gaan misschien staken uit onvrede over de loonsverhoging die het kabinet vlak voor de zomervakantie heeft afgesproken met een aantal bonden. Vakcentrale FNV gaat woensdag praten met haar leden over de onvrede, bevestigde een FNV-woordvoerster naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

De FNV is tegen de voorgestelde loonsverhoging van 5 procent voor twee jaar. In de Volkskrant zegt Ruud Klein, vicevoorzitter van de vakcentrale, dat het grootste deel van de loonsverhoging betaald wordt door de werknemers zelf doordat de pensioenopbouw wordt versoberd.

PolitiePolitiemensen voeren al een tijd actie voor een betere cao. De afgelopen tijd waren er al acties van douaniers op Schiphol en de Rotterdamse haven. Onderwijsbond AOb zegt dat zich al veel boze leden zich hebben gemeld. Maandag beginnen de eerste scholen weer.

RutteHet kabinet heeft geen geld over om de aangeboden loonsverhoging van ruim 5 procent voor rijksambtenaren nog eens te verhogen. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Rutte werd gevraagd naar de acties van politie-agenten en de aankondiging van vakcentrale FNV dat mogelijk ook onderwijzers en buschauffeurs gaan staken. Rutte zei niet te begrijpen waarom politie-agenten nu staken. Het loonbod van 5 procent en een eenmalig bedrag van 500 euro is volgens hem ,,echt veel'', veel hoger dan in marktsectoren en bij het huidige niveau van inflatie ,,ongekend''.