Nieuws Actueel

Pomp en bier blijft verboden

Rik Nizet 22 oktober 2014

Alcoholverkoop bij benzinestations blijft verboden. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Eigenaar Ewout Klok van een benzinestation in Hoogeveen moet een boete van 900 euro betalen voor het verkopen van alcohol.Lees ook:Robin Hood onder de pomphouders berechtLokale pomphouder verliest terrein

De uitbater had de boete in 2012 al gekregen van de minister van Volksgezondheid, maar hij weigerde die te betalen waarna hij bij de rechtbank van Assen in beroep ging. Die stelde Klok vorig jaar in het ongelijk. Daarna zocht de tankstationhouder het hoger op en ging in beroep bij de Raad van State.

ProefprocesKolk lokte het proefproces uit om een einde te maken aan het drankverbod dat sinds 1 november 2000 geldt. Hij deed dat mede namens de belangenvereniging voor pomphouders BETA, waarvan hij tot 2012 voorzitter was. De 1200 aangesloten pomphouders vinden het onterecht dat tankstations geen alcohol mogen verkopen en wegrestaurants, supermarkten langs de weg en pompstations over de grens wel. Volgens Klok loopt hij sinds het verbod op alcoholverkoop tot 35 procent aan omzet mis.

Omdat de kern van de dienstverlening van benzinestations het verstrekken van brandstof is, vindt de Raad van State dat er een "onlosmakelijk, functioneel verband'' bestaat met het verkeer. Daarom mocht de minister, vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid, stellen dat alcoholverkoop en benzinestations een onwenselijke combinatie zijn.