Nieuws Actueel

Pomphouder aan de grens gespaard

Jeroen Jansen 20 februari 2014

Het kabinet zal bij de evaluatie van de accijnsverhoging op diesel en lpg in mei ook kijken naar het heil van ondernemers als pomphouders en slijterijen in de grensstreek. Staatssecretaris Eric Wiebes zei dat donderdag nadat CDA-leider Sybrand Buma hem een rapport had aangeboden over de gevolgen van de accijnsverhoging voor middenstanders aan de grens.

De opbrengsten voor de schatkist van de accijnsverhoging bepalen niet als enige of het kabinet vasthoudt aan de verhoging of die terugdraait, stelde Wiebes. Hij is niet bereid de evaluatie naar voren te halen, zoals het CDA wil.

Volgens Buma zijn de effecten van de accijnsverhoging sinds 1 januari veel ernstiger dan verwacht en moeten pomphouders en slijterijen nu al mensen ontslaan. Sommige bedrijven melden een omzetdaling van 35 procent.

Ook supermarkten lijden omdat mensen het tanken over de grens combineren met het flink inslaan van boodschappen. Volgens Buma wordt de maatregel uiteindelijk toch teruggedraaid, "dus doe het dan nu''. Elke dag daarmee wachten kost banen en kost de schatkist 2 miljoen euro aan misgelopen accijnzen, zei een van de pomphouders die Buma vergezelde.

Wiebes toonde begrip voor de klachten. "Ondernemers zijn mijn zwakke plek. Ook ik heb als ondernemer 8 jaar wakker gelegen over de omzet.'' Maar hij herhaalde wel dat het als politicus nu zijn verantwoordelijkheid is om besluiten te nemen op basis van objectieve gegevens. En daarvoor moeten de effecten zeker gedurende 3 maanden worden gemeten. De cijfers van maart zijn half mei bekend en dan zal het kabinet zich er over buigen.