Nieuws Actueel

Populairste werkgever voor hogeropgeleiden is... KLM!

Rik Nizet 29 mei 2015

KLM, Shell en Philips zijn de populairste werkgevers onder hoogopgeleiden in 2015. KLM is voor het eerst de meest favoriete werkgever van Nederland. Vorig jaar bekleedde de luchtvaartmaatschappij nog de zesde plek. Shell en Philips staan op nummer twee en drie in de lijst. Rabobank valt met de vierde plek voor het eerst sinds 2005 net buiten de top-drie met favoriete werkgevers. Pretpark De Efteling is de snelste stijger op de ranglijst. Dit blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek 2015, dat werd uitgevoerd onder ruim 4.000 hbo+’ers tot 45 jaar.

Hoogopgeleiden zijn positiever over de toekomst van de arbeidsmarkt, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Intermediair. In 2015 beoordeelt 16% van de hoogopgeleiden de huidige arbeidsmarkt als gunstig, in vergelijking met 10% in 2014 en 7% in 2013. Bijna de helft (49%) van de ondervraagden voorziet een verbetering van de arbeidsmarkt. 7% verwacht dat de arbeidsmarkt verslechtert. In 2014 voorspelde nog 11% van de hoogopgeleiden een slechtere arbeidsmarkt, in 2013 ging het om bijna een derde (30%). Ingrid Spierts van Intermediair: “De arbeidsmarkt trekt dit jaar verder aan. In specifieke beroepsgroepen is sprake van schaarste, waardoor hoogopgeleide werknemers moeilijker te vinden zijn. Dit betekent voor hoogopgeleiden dat zij in staat zijn meer eisen te stellen in hun banenzoektocht. Werkgevers krijgen te maken met een groeiende uitdaging om zichzelf sterk te positioneren ten opzichte van concurrenten.”

ICT’ers meest positiefICT’ers zijn het meest positief over de arbeidsmarkt, op de voet gevolgd door technici. Zij zijn het meest zeker van hun baan en daarmee ook het minst arbeidsmobiel. Een op de tien verwacht komend jaar zijn baan te verliezen en nog eens een op de tien is actief op zoek naar een andere baan. Van alle functiegroepen zijn ICT’ers dan ook het meest tevreden met hun werkgever, functie en arbeidsvoorwaarden. Hoogopgeleiden in de zorg zijn het minst positief: meer dan de helft van de ondervraagden velt een negatief oordeel over de arbeidsmarkt in die functiegroep.

ArbeidsmobiliteitHoogopgeleiden uit de drie grote steden (Amsterdam, Den Haag en Rotterdam) en in de regio West zijn het meest te spreken over de huidige arbeidsmarkt. In de drie grote steden is men daarnaast het minst tevreden over zowel de werkgever als de functie. Daar ligt de arbeidsmobiliteit dan ook het hoogst van Nederland. Meer dan de helft van de hoogopgeleiden is er actief of latent op zoek naar een andere baan. In Oost-Nederland is dat anders: daar is men het minst arbeidsmobiel en het meest tevreden over hun werkgever.

DoorgroeienOngeveer een derde van de hoogopgeleiden denkt binnen twee jaar van werkgever te veranderen. De belangrijkste reden voor vertrek is te weinig doorgroeimogelijkheden (43%). Dat wordt dit jaar vaker genoemd als reden voor vertrek dan de afgelopen twee jaar (35% in 2014 en 36% in 2013). Ook vertrekken hoogopgeleiden omdat zij de inhoud van het werk niet leuk of uitdagend genoeg vinden (32%), ontevreden zijn over het inkomen (26%) of geen vast contract hebben (21%). Ingrid Spierts van Intermediair: “Nu de crisis over zijn hoogtepunt heen is, zien we dat werknemers zichzelf weer willen ontplooien en doorgroeimogelijkheden willen krijgen. De tijd waarin werknemers blij moesten zijn als zij überhaupt een baan hadden, is voorbij.”