Nieuws Actueel

Populariteit 'carbidschieten' knalt omhoog

Jelle Boonstra 21 december 2015

Carbid schieten anp

Het carbidschieten - van oudsher de traditie van het platteland - is aan een fikse opmars bezig. Sinds de vuurwerkwet in 2010 het luidste knalvuurwerk verbood, is het schieten met bussen en carbid tomeloos interessant. Het knallen met melkbussen rukt op naar de grote steden. Mooi nieuws voor Wesley Zantinge van melkbusshop.nl, vertelt hij in het AD.

Bij de verdere aanscherping van de regels in 2014 mag alleen nog tussen 18.00 uur 's avonds en 2.00 uur 's nachts vuurwerk worden afgestoken rond oud en nieuw. Maar carbid valt buiten die wettelijke regels. De duivelsharde knallen, die bij iedereen in de maagstreek en het middenrif resoneren, zijn luider dan van welk legaal vuurwerk ook.

Steeds meer stedelingen experimenteren daarom graag met de boerencombinatie van bussen en carbid. “De omzet tussen stad en platteland is inmiddels fiftyfifty geworden,” zegt Wesley Zantinge van melkbusshop.nl. Vanuit een boerderij in Ruinerwold sturen ze jaarlijks duizenden pakketten in het rond. Met melkbussen. Met carbid. En met speciale startersets. Wesley doet de pr, zijn vader Fokke gaat over de melkbussen en de pakketten. Er zijn veel kleinere bedrijfjes in het land. “Maar wij zijn marktleider," roepen ze trots.

Erfgoed Carbidschieten wortelde vooral op het platteland. Het staat sinds juni vorig jaar zelfs op de werelderfgoedlijst. Carbidschieten gold jaren als 'het vuurwerk van het platteland'. In Salland, in Twente, in IJsselland en Drenthe is het zo'n folklore dat de politie het onder toezicht maar laat gebeuren. Plaatsen als Kampen en Holten gelden als de carbidhoofdsteden in de regio. Al regelmatig werd daar geprobeerd het volksvermaak uit te bannen - maar verstandige bestuurders laten het liever toe omdat het een onderdeel is van de folklore. In het oosten kroop het fenomeen al eerder naar de steden toe. Zutphen en Deventer hebben veldjes aangewezen waar het schieten met melkbussen gecontroleerd kan gebeuren. Maar ook de Randstad blijkt steeds meer te porren voor het busschieten. Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht staan steeds vaker op de bestellijst van het bedrijf. Vaak begint het met een simpele startersset van 2 tientjes: een groot verfblik met een aluminium deksel dat er gemakkelijk afknalt (vanwege een soepele viltrand) en 'mini-carbid' - alvast goed voor dertig keer schieten. “Het jaar erop komen ze dan vaak terug voor het grotere werk,” zegt Zantinge van de pr. Dat zwaardere werk hebben ze ook in huis: echte ouwe melkbussen van 20 en 30 liter. Inmiddels pokdalig en verroest, want al in 1998 werden ze definitief afgeschaft in Nederland. Sindsdien liggen ze ergens in een schuur - of staan ze in een huiskamer - met droogbloemen erin. “We weten elk jaar nog steeds 3000 bussen te vinden. En die worden allemaal meteen verkocht ook, nu de carbidmanie zo enorm groeit." Zeeland Inmiddels is zelfs een echte varkensprovincie als Brabant aan de melkbus. “Opvallend veel gaat ook naar Zeeland. Allemaal plekken waar het carbidschieten zo goed als onbekend was. Maar ze zien het op tv en op YouTube." Omdat de voorraad oude bussen opraakt, worden sinds enkele jaren nieuwe bussen - zonder deksel - gelast. Voor de diehards zijn er losse deksels te koop. Die kunnen dodelijk zijn als iemand te dichtbij staat.