Nieuws Actueel

'Positief begin voor Beursplein 5'

Van onze redactie 5 november 2014

,,De aandacht gaat vooral uit naar de VS, waar de Amerikaanse openingsindicatoren positief reageren op de overwinning van de Republikeinen in de tussentijdse verkiezingen. Ook verschijnt later op de dag het Amerikaanse banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Daarna verschuift de aandacht zich weer naar Europa, waar de ECB donderdag met het rentebesluit komt“, aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

ING zag de onderliggende nettowinst in het derde kwartaal met ruim een derde toenemen. De bank profiteerde van hogere rentebaten en lagere voorzieningen voor slechte leningen. ING kondigde tevens aan vrijdag de resterende 1,025 miljard euro aan staatssteun terug te betalen.

Heijmans

Ook verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden), die eerder dit jaar werd afgesplitst van ING, heeft in het derde kwartaal betere resultaten geboekt dan een jaar eerder.

Heijmans liet in een handelsbericht weten 200 banen te schrappen bij zijn onderdeel Utiliteitsbouw en gaf een winstwaarschuwing af. Het bouwbedrijf zei verder dat de totale omzet in de eerste 9 maanden van het jaar bijna 10 procent lager was dan een jaar eerder, maar noemde geen concrete cijfers.

Imtech

Informatieleverancier Wolters Kluwer en detacheerder Brunel gaven ook een update over de stand van zaken. Wolters Kluwer hield daarbij vast aan de verwachtingen voor dit jaar, terwijl Brunel met een winstwaarschuwing naar buiten kwam.

Imtech weet eveneens de aandacht op zich gericht. De technisch dienstverlener maakte dinsdag nabeurs bekend onderzoek te doen naar mogelijke overtredingen van mededingingswetten in de periode van 2008 tot en met 2010. Het bedrijf is recent door een klokkenluider op de hoogte gesteld van de mogelijke overtredingen, die door zijn Duitse onderdeel in de energiesector zouden zijn begaan.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag overwegend kleine verliezen zien. In Tokio sloot de Nikkei met een kleine winst van 0,4 procent. Beleggers kwamen even op adem na de koerswinst van bijna 8 procent in de voorgaande 2 handelsdagen.

De beursgraadmeters op Wall Street sloten dinsdag overwegend met kleine verliezen. Net als in Europa zette de dalende olieprijs druk op de aandelen van oliebedrijven. De Dow-Jonesindex onttrok zich aan de negatieve teneur en eindigde 0,1 procent in de plus op 17.383,84 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2012,10 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde ook 0,3 procent in, tot 4623,64 punten.

Euro

De Europese beurzen eindigden eerder op de dag met stevige verliezen. In Amsterdam sloot de AEX 1,3 procent in de min op 403,78 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 592,11 punten. De beurzen Frankfurt en Parijs leverden 0,9 en 1,5 procent in. De FTSE-index in Londen hield de schade beperkt tot een min van 0,5 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,2529 dollar waard, tegen 1,2555 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 76,73 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 82,05 dollar per vat.