Nieuws Actueel

'Positief begin voor beurzen’

Van onze redactie 5 oktober 2015

Image 5304413

,,De beurzen lijken stevig hoger te gaan openen. De AEX koerst af op een openingswinst van ruim 6 punten. Of de beurzen de winst vasthouden is nog de vraag, maar voorlopig lijkt slecht nieuws weer goed nieuws te zijn op de markten. Zo zorgt het slechte banencijfer van de VS voor speculatie dat de Amerikaanse rente voorlopig niet zal worden verhoogd", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Op Beursplein 5 zal ArcelorMittal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Citigroup schroefde zijn aanbeveling voor het staalconcern op.

GrandVision

Aan het overnamefront liet GrandVision weten de Amerikaanse optiekketen For Eyes te kopen. De overnamesom werd niet vermeld. For Eyes heeft 116 eigen winkels, voornamelijk in grote Amerikaanse steden en heeft circa duizend mensen in dienst. De omzet bedroeg vorig jaar zo'n 100 miljoen dollar.

Ryanair wil zijn prijzen voor vliegtickets aanzienlijk naar beneden brengen. Topman Michael O'Leary zei in de Duitse krant Welt am Sonntag dat de prijsvechter overweegt de gemiddelde prijs voor een vliegtuigticket te verlagen van 45 naar 25 euro. Dankzij nieuwe vliegtuigen zal het brandstofverbruik per stoel verminderen, meent O'Leary.

Portugal

In Portugal heeft de coalitie van premier Pedro Passos Coelho zondag de parlementsverkiezingen gewonnen. Wel is de centrumrechtse alliantie Portugal à Frente haar absolute meerderheid kwijt. De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt maandagavond verwacht.

In het Verre Oosten lieten de beurzen maandag stevige plussen zien. Het tegenvallende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag voedde de hoop dat de Fed de rente in de Verenigde Staten voorlopig niet zal verhogen. De Nikkei in Tokio stond kort voor het luiden van de slotbel 1,6 procent hoger. In China zijn de beurzen tot en met woensdag gesloten een weeklange vakantieperiode in het land.

New York

De aandelenbeurzen in New York en Europa gingen vrijdag met winst het weekeinde in. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 1,2 procent hoger op 16.472,37 punten. De S&P 500 won 1,4 procent tot 1951,36 punten en de Nasdaq klom 1,7 procent tot 4707,77 punten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde na een schommelende handelssessie 0,9 procent hoger op 422,58 punten. De MidKap sloot 1,1 procent hoger op 624,24 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,9 procent.

De euro noteerde maandagochtend op 1,1237 dollar, tegen 1,1274 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 45,77 dollar. Brentolie steeg ook 0,5 procent in prijs en werd verhandeld voor 48,35 dollar per vat.