Nieuws Actueel

'Positief begin voor Damrak'

Van onze redactie 23 juni 2015

Image 5023252

,,De beurzen lijken toch weer wat verder omhoog te gaan. Misschien dat er her en der wat winst wordt genomen, nadat het optimisme over een Griekse schuldendeal maandag zorgde voor de beste beursdag van het jaar. De teneur blijft echter positief nu de Griekse schuldeisers voor het eerst aangeven dat een oplossing voor de schuldenproblematiek in zicht is", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

EU-president Donald Tusk liet maandagavond na afloop van de speciale Eurotop over de Griekse schuldencrisis weten dat er een positieve stap is gezet. Hij verwees naar de jongste voorstellen van Griekenland voor bezuinigingen en hervormingen. Tusk acht een compromis deze week mogelijk, maar benadrukte dat de komende ,,uren'' nog veel werk moet worden verzet.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters dinsdag overwegend winsten zien, in navolging van de positieve stemming op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten. In Tokio noteerde de Nikkei vlak voor sluiting van de markt 1,6 procent hoger.

In China, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, bleef de Shanghai Composite achter met een verlies van 0,6 procent. Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat de activiteit in de omvangrijke Chinese industrie in mei voor de derde maand op rij is afgenomen. De krimp viel wel iets minder sterk uit dan gevreesd.

Griekenland

De aandelenbeurzen in New York gingen maandag met winst de handel uit. De Dow-Jonesindex steeg 0,6 procent naar 18.119,78 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 0,6 procent bij en kwam op 2122,85 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,7 procent tot 5153,97 punten, waarmee een nieuw recordniveau werd bereikt.

De hoop op een spoedige Griekse schuldendeal zorgde eerder op de dag voor een rally op de Europese aandelenmarkten. De AEX-index in Amsterdam eindigde 3 procent hoger op 489,72 punten. De MidKap klom 2,2 procent tot 726,70 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 3,8 procent vooruit. De hoodfindex in Athene dikte 9 procent aan.

De euro stond dinsdag voorbeurs op 1,1272 dollar, tegen 1,1388 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 60,06 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 63,17 dollar per vat.