Nieuws Actueel

'Positieve stap' in Griekse schuldencrisis

Van onze redactie 22 juni 2015

Image 5023087

Tusk benaderde dat de komende ,,uren'' nog veel werk moet worden verzet. De onderhandelingen zouden uiterlijk woensdagavond zijn afgerond, zodat de Eurogroep van ministers van Financiën van de eurolanden zich dan over het compromis kan buigen en tot een akkoord komt.

De eurolanden en andere geldschieters eisen voldoende en duurzame stappen van de regering in Athene, voordat zij met verdere financiële steun over de brug willen komen. De Griekse premier Alexis Tsipras zou op de top hebben verzekerd dat Griekenland constructief wil meewerken aan een oplossing, aldus Tusk.

Nuttig

Inhoudelijk wilde Tusk niets zeggen over de inhoud van de voorstellen. Ook premier Mark Rutte wilde niets kwijt. Hij wil eerst het oordeel van de experts van de geldschieters afwachten. Hun oordeel is bepalend, zei de premier. Van de experts heeft Rutte begrepen dat de jongste voorstellen ,,verder gaan dan eerdere'' en dus een goede basis vormen voor onderhandelingen.

De top was volgens Rutte niet overbodig. ,,Elke stap is dienstig om ervoor te zorgen dat er maximale druk op het proces blijft bestaan. Dus in die zin, denk ik dat het nuttig was.''

ANP