Nieuws Actueel

Positieve stemming op beurzen

Lotte Grimberg 12 januari 2015

De Europese aandelenbeurzen gingen maandagochtend eensgezind omhoog. Beleggers stapten weer in na de zware verliezen van afgelopen vrijdag. Op Beursplein 5 stond Fugro in de schijnwerpers door overnamespeculatie.

Enthousiast"De beurzen zijn positiever dan verwacht. We hadden een iets lager beeld voorzien. Er zijn echter nog geen redenen om heel enthousiast te zijn en het is afwachten hoe Wall Street straks gaat openen. Ook blijft de olieprijs verder dalen en daar heeft een bedrijf als SBM Offshore last van. Fugro doet het daarentegen goed doordat Boskalis het aandeel blijft kopen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,3 procent hoger op 420,93 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 639,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,4 en 1,6 procent.

OlieprijsDe oliegerelateerde bedrijven bleven last houden van de dalende olieprijs, die het laagste niveau in 6 jaar bereikte. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,2 procent tot 47,29 dollar. Brentolie kostte 2,6 procent minder op 48,79 dollar per vat.

Grootste daler in de AEX was dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore met een min van 4,8 procent. Verzekeraar Delta Lloyd volgde met een verlies van 1,6 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

BodemonderzoekerFugro ontliep de negatieve teneur in de oliesector en won bijna 3 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het bericht dat Boskalis (min 0,4 procent) zijn belang in de bodemonderzoeker heeft uitgebreid tot 20 procent. ASML was koploper in de AEX met een plus van 3,7 procent.

LuchtvaartgroepLufthansa klom ruim 2 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartgroep verwacht dit jaar flink te profiteren van de sterk gedaalde olieprijzen. In Londen noteerde Shire onveranderd. De Ierse farmaceut neemt zijn Amerikaanse branchegenoot NPS Pharmaceuticals over.

Aer Lingus zakte in Dublin 5 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft opnieuw een overnamebod van IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, afgewezen.

De euro was 1,1801 dollar waard, tegen 1,1835 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.