Nieuws Actueel

PostNL-bazin Herna Verhagen machtigste vrouw

Bram de Vrind 18 november 2014

Herna Verhagen (48), voorzitter van de raad van bestuur van PostNL, is door maandblad Opzij uitgeroepen tot de machtigste vrouw van 2014. Zij is een van de twee vrouwen in ons land die de topfunctie uitoefent voor een beursgenoteerd bedrijf. Volgens de jury heeft Verhagen laten zien dat zij een 'ijzersterke CEO' is 'met goede bedrijfsresultaten bovendien'.

Feminisme verloste man van kostwinnersjuk

Dat bleek maandagavond tijdens de presentatie van de jaarlijkse lijst van 100 Machtige Vrouwen door Opzij. De zesde editie van het evenement was in Theater Amsterdam aan het IJ. De jury, onder voorzitterschap van oud-minister Sybilla Dekker, vindt dat Verhagen bij haar aanstelling direct haar stempel drukte door een voorgenomen en zeer omstreden reorganisatie terug te draaien. Daarnaast besteedt ze veel aandacht aan diversiteit, luidde het oordeel.

Sales manager bij PTTVerhagen begon direct na haar studies in 1993 bij toen nog PTT Post als sales manager. Ze staat erom bekend dat ze ondanks haar ambities de 'mens niet uit het oog verliest'. Dat ze nu de machtigste vrouw van het jaar is, noemt ze in het blad 'een enorme eer'. "Maar we zijn er nog lang niet."

OndernemersVorig jaar werd minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) uitgeroepen tot machtigste vrouw. De tien categorieën voor de Top-100 zijn dit jaar aangepast. Zo verviel sport en ging de lijst media samen met cultuur. Daarvoor in de plaats kwamen toezichthouders en ondernemers. Op de lijst staan verder onder anderen Marlies van Wijhe, bestuursvoorzitter bij familiebedrijf Van Wijhe Verf (nummer 1 ondernemers), Marike van Lier Lels, beroepscommissaris (nummer 1 toezichthouders) en Connie van Altena, staatsraad bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (nummer 1 justitie en openbare orde).

Old boys networkOok was er dit jaar voor het eerst de Oeuvreprijs Machtige Vrouwen voor Neelie Kroes. Zij werkte als staatssecretaris, bestuursvoorzitter, zakenvrouw en eurocommissaris. Kroes liet in een reactie weten zichzelf niet als machtige vrouw te zien. "Ik gebruik dat woord sowieso niet omdat ik het associeer met het gesloten old boys network. Het gaat om invloed hebben, of beter nog: invloed krijgen."