Nieuws Actueel

PostNL'er eist vaste baan

Rik Nizet 2 april 2015

Postnl busje 335

Een pakketbezorger die zijn werk is kwijtgeraakt bij PostNL, stapt naar de rechter om zijn baan terug te eisen. Vakbond FNV, die de man bijstaat, wil met de bodemprocedure de schijnzelfstandigheid van pakketbezorgers aanvechten.

De koeriers van het postbedrijf zijn niet in loondienst maar werken als zzp'er. De man was al een aantal jaar pakketbezorger voor PostNL, maar het postbedrijf besloot op een gegeven moment zijn contract op te zeggen. De man is het daar niet mee eens en eist nu zijn baan terug. Hij vindt dat hij in de praktijk eigenlijk in loondienst werkte en dus niet zo maar op straat gezet kon worden. Ook wil hij zo'n 37.000 euro aan loon en andere afdrachten die hij zou zijn misgelopen.

DagvaardingFNV heeft de dagvaarding verstuurd, liet bestuurder Reinier Stroo donderdag weten. De zaak dient naar verwachting eind deze maand of volgende maand bij de rechtbank in Amsterdam. PostNL wil niet inhoudelijk reageren omdat de zaak voor de rechter ligt.

Eerder deze week voerden zo'n honderd pakketbezorgers van PostNL al actie omdat ze het niet eens zijn met hun positie als zelfstandige en de lage tarieven die ze krijgen. Volgens FNV zijn de koeriers alleen in naam zelfstandig, maar zijn ze eigenlijk door een wurgcontract gebonden aan PostNL. Zo mogen ze vaak maar voor een pakketbedrijf tegelijk werken en moeten ze zich houden aan allerlei eisen met betrekking tot logo, kleding en bus. Ook moeten ze een vaste route rijden.