Nieuws Actueel

PostNL hoogvlieger op Damrak

Van onze redactie 23 februari 2015

,,Het belangrijkste item op de beurzen is de opluchting over de Griekse deal. Over een paar maanden keert het Griekse drama waarschijnlijk weer terug, maar voorlopig hebben we het weer achter de rug. Het volgende politieke obstakel zijn de Britse verkiezingen in mei. Dan zal duidelijk worden of het Verenigd Koninkrijk binnen de EU blijft", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent hoger op 473,03 punten. De MidKap klom 1 procent tot 711,33 punten. De beurs in Parijs ging 0,2 procent vooruit. De DAX in Frankfurt steeg 0,4 procent en bereikte in de vroege handel een nieuw historisch hoogtepunt. De Londense FTSE bleef achter met een min van 0,3 procent.

PostNL

De Griekse regering liet weten maandag een overzicht te sturen van de hervormingen die ervoor moeten zorgen dat de noodleningen aan het land met vier maanden kunnen worden verlengd. De lijst is onderdeel van de overeenkomst die vrijdag werd bereikt door de eurogroep.

In de MidKap steeg PostNL bijna 10 procent in beurswaarde. De postbezorger wist mede dankzij het groeiende pakketvervoer zijn resultaten vorig kwartaal te verbeteren en verwacht dat die groei dit jaar doorzet.

ING

Grootste stijger in de AEX was financieel concern ING met een winst van ruim 2 procent. De dienstverleners aan de oliesector SBM Offshore en Fugro waren de sterkste dalers met verliezen van 2,8 en 2,6 procent.

In Londen leverde HSBC meer dan 5 procent in. De Britse bank, die het middelpunt is van een schandaal rond belastingontduiking van rijke klanten, zag de winst in 2014 sterker dalen dan analisten hadden voorzien.

De euro was 1,1303 dollar waard, tegen 1,1362 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd ruim 1 procent goedkoper op 50,19 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder, op 59,84 dollar per vat.