Nieuws Actueel

PostNL onderuit op positieve beurs

Van onze redactie 1 oktober 2015

Image 5294309

De Amsterdamse AEX-index stond kort na de opening van de beurzen op Wall Street 0,5 procent in de plus op 423,02 punten. De MidKap steeg 0,7 procent naar 624,95 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen 0,3 en 0,8 procent. De DAX-index in Frankfurt viel uit de toon met een min van 0,5 procent.

PostNL leverde in de MidKap bijna 7 procent aan beurswaarde in. De postbezorger haalde eerder op de dag flink uit naar de maatregelen waarmee de ACM wil zorgen voor meer concurrentie op de postmarkt. Die brengen volgens PostNL de betrouwbaarheid van de bezorging in Nederland in gevaar en zadelen het bedrijf de komende jaren naar eigen zeggen op met 30 tot 50 miljoen euro aan extra kosten.

AEX

In de AEX stond Altice onderaan met een verlies van bijna 5 procent. Het internationaal actieve kabelbedrijf liet weten dat een deel van de overname van het Amerikaanse Cablevision wordt gefinancierd met de uitgifte van nieuwe aandelen. Volgens analisten is de timing van de aandelenuitgifte niet optimaal gezien de recente koersdaling.

DSM prijkte in de bovenste regionen van de AEX met een winst van 3 procent, na positieve geluiden van analisten over het chemiebedrijf. Shell voerde de hoofdgraadmeter van het Damrak aan. Het olieconcern won 3,5 procent.

Glencore

Glencore leverde in Londen een aanvankelijke ruime winst in en noteerde 0,4 procent in de min. Het Brits-Zwitserse grondstoffenbedrijf trachtte investeerders ervan te overtuigen dat zijn financiële positie nog altijd sterk is, maar wist daarbij niet alle zorgen weg te nemen.

De euro was 1,1182 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,5 procent naar 46,66 dollar. Brentolie werd 2,4 procent duurder en kostte 49,51 dollar per vat.