Nieuws Actueel

PostNL stapt naar rechter

Rik Nizet 14 juli 2015

PostNL is naar de rechter gestapt in een poging een einde te maken aan de acties van zelfstandige pakketbezorgers die de uitgangen van een aantal depots blokkeren. De voorzieningenrechter in Utrecht buigt zich dinsdagmiddag over de kwestie in een kort geding dat het postbedrijf heeft aangespannen tegen SubcoPartners, de belangenbehartiger van zelfstandige pakketbezorgers die de acties heeft georganiseerd.

De verwachting is dat de rechter aan het einde van de middag uitspraak doet.

DepotsOnder meer bij de depots in Utrecht en Ridderkerk blokkeren de actievoerders met busjes uitgangen. Bij twee depots in Amsterdam en een in Almere zijn zelfstandige pakketbezorgers dinsdagochtend niet komen opdagen.

De actievoerders zijn ontevreden over het onderhandelingsakkoord dat FNV en PostNL over de zelfstandige pakketbezorgers hebben bereikt. PostNL doet alle zelfstandige pakketbezorgers een aanbod om in dienst te komen of om als ondernemer meer te verdienen dan op dit moment. Door een verhoging van de tarieven stijgen de inkomsten van degenen die zelfstandig willen blijven met zo'n 10 procent. SubcoPartners vindt dat te weinig.

Bij SubcoPartners zijn naar eigen zeggen circa vijfhonderd zelfstandige pakketbezorgers aangesloten. Het is onduidelijk hoeveel zelfstandigen aan de acties meedoen.