Nieuws Actueel

Praatgroep lost belabberde relatie met gemeente niet op

GEP LEEFLANG 25 november 2015

Gemeenteondernemersvnoncwkritischrelatie1065

De gemeenten in de Stedendriehoek moeten hard werken aan hun relatie met het bedrijfsleven. Die waarschuwing geeft Dries Crama, aan de vooravond van zijn vertrek als voorzitter van werkgeverskoepel VNO- NCW Stedendriehoek.

Crama, die morgen na bijna zeven jaar afscheid neemt, vindt dat gemeenten ook in de onderlinge afstemming te kort schieten. Ondernemers zijn gewend om door te pakken en gruwen vaak van hoe ambtelijke molens draaien. Crama zag hoe de regionale werkgevers duurzaamheid omarmden, zegt hij. En hoe de overheid dat oppakte door de Stedendriehoek uit te roepen tot 'cleantech-regio'. Daarmee werd een goede basis gelegd, vindt hij.

Praatgroepen"Maar er moet nu wel iets veranderen. Er moet een ondernemer worden aangesteld als directeur van dit project. Anders wordt het niks. Ik zie nu hoe dingen versnipperen rond dit thema. Cleantech in de Stedendriehoek lijkt een containerbegrip te zijn geworden waarover prachtige praatgroepen ontstaan en processen heel belangrijk lijken. Maar waarbij het te weinig over de inhoud gaat. Zo werd zelfs voorgesteld dat er 'inspiratietafels' moeten worden gevormd. Van zoiets krijg ik gelijk jeuk.'' Het gevaar is groot dat de pogingen om duurzaamheid verder vorm te geven in de regio stranden in goede bedoelingen, waarschuwt hij.

"Als ik zie dat gemeenten de ambitie uitspreken om in 2030 energie-neutraal te zijn, dan vind ik dat mooi. Maar hoe dan? Terwijl je het ook heel concreet kunt maken! Als ik met de directeur van Circulus-Berkel praat, dan vertelt die mij dat hij 'morgen' 16 procent van dat doel kan bereiken door het huisvuil uit de regio niet ergens in de kop van Overijssel te verbranden, maar te verwerken in een vergister in de Stedendriehoek. De gemeenten in deze regio zijn nota bene de aandeelhouders van Circulus-Berkel. Waarom doen ze zoiets dan niet gewoon?''

Zonnepanelen"We hebben als VNO-NCW ook eens geïnventariseerd welke bedrijfsdaken in de regio ideaal zouden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen'', zegt hij. "Als zoiets in Apeldoorn zou kunnen, zet in Deventer een ambtenaar echter de hakken in het zand. Er is animositeit en er wordt geen urgentie gevoeld. Afgrijselijk vind ik dat. Het gevoel van saamhorigheid dat in de Stedendriehoek aan het ontstaan was, is aan het verdwijnen. Gemeenten kijken steeds meer naar de eigen winkel. Met een ieder-voor-zich-mentaliteit komen we er echter niet meer.''