Nieuws Actueel

Prepaidbeller loopt weg bij Vodafone

Rik Nizet 20 mei 2014

Vodafone Nederland heeft in het gebroken boekjaar 2013/2014 minder omzet geboekt dan een jaar eerder. De daling werd onder meer veroorzaakt door de economische omstandigheden en door regelgeving. Het bedrijf maakte dinsdag ook bekend dat het aantal klanten in het afgelopen jaar is gedaald.

De operationele omzet daalde met 5,6 procent tot ruim 1,7 miljard euro. De omzet per klant nam met 5,9 procent af tot 25,10 euro. Ook een daling van het aantal prepaidbellers had een negatief effect op de inkomsten. Het totale aantal klanten liep met 0,6 procent terug van 5,3 miljoen tot 5,27 miljoen.

4G-netwerkHet afgelopen jaar stond voor Vodafone in het teken van de uitrol van het 4G-netwerk. De jongste technologie is inmiddels beschikbaar in 82 procent van Nederland. Het bedrijf verwacht in september 4G aan te kunnen bieden in het hele land.

Uit cijfers die moederbedrijf Vodafone Group naar buiten bracht, blijkt dat de operationele winst in Nederland flink is gedaald. Over het afgelopen boekjaar werd een winst geboekt van bijna 270 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog ruim 403 miljoen euro.

Vodafone Group als geheel boekte een operationele winst van 7,9 miljard Britse pond (9,7 miljard euro), stukken minder dan de 12,6 miljard pond die een jaar eerder werd gerealiseerd. Het bedrijf wist dalende inkomsten in Europa deels te dempen met stijgende omzetten in Afrika en India. De daling van de operationele omzet bleef daardoor beperkt tot 3,5 procent, waarmee het resultaat uitkwam op 43,6 miljard pond.

Het bedrijf rekent voor het lopende boekjaar op een bedrijfsresultaat van 11,4 à 11,9 miljard pond in vergelijking met 12,8 miljard pond in het afgelopen jaar.