Nieuws Actueel

Prepper Monique voorbereid op einde van de wereld

Van onze redactie 20 september 2015

Image 5257318

In een stoere jeep komt Monique aanrijden. Zo eentje waar je in rijdt als je zelf vuur maakt en in tenten slaapt. Monique bevestigt het vooroordeel meteen. ,,En het is handig, want we hebben een houtkachel, dus achterin kunnen we veel hout kwijt'', vertelt ze. Monique vertelt graag haar verhaal aan deze krant, maar op haar werk in Zwijndrecht weten maar enkelen van haar bijzondere levensstijl. Bij haar familie viel het niet in de smaak. ,,Ze willen het niet accepteren, ze vinden dat ik negatief bezig ben, maar dat is helemaal niet zo. Ik heb ze wel allemaal een waterfilter gegeven, want als er iets gebeurt, vind ik het belangrijk dat ze schoon drinkwater hebben.''ComplotdenkersPreppers zijn mensen die zich voorbereiden op een grote verandering in de economie, de financiële wereld, de politiek of de natuur. Zo zeggen complotdenkers dat tussen komende dinsdag en maandag 28 september een meteoriet de aarde zal raken. Zo ver gaat Monique niet, maar voorbereid op het ergste is ze wel.

,,Ik wil minder afhankelijk zijn van het systeem. Als er iets misgaat wil ik zelfvoorzienend kunnen zijn. Als de stroom uitvalt bijvoorbeeld of als de banken instorten.'' Ze laat de inhoud van haar tas zien: stenen om vuur te maken, een maaltijd waar alleen wat water bij hoeft en een brander om op te koken. ,,Hier kan ik 24 uur mee overleven," zegt ze alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Met de voorraden in haar woning houden zij en haar man het zeker een maand vol.Brander,,Het is begonnen uit bezuinigingsoverwegingen. Toen ik student was, ging ik op mezelf en had ik niet zoveel geld. Als er iets in de aanbieding was, nam ik er een stuk of drie mee'', vertelt Monique over het ontstaan van haar preppersbestaan. Ze was toen 23 jaar. ,,Het wordt steeds extremer. In het begin zou ik er niet aan moeten denken dat ik maar 5 minuten onder de douche zou staan'', grinnikt ze.Ze legt uit: ,,We hebben zo'n muntjesapparaat op de kop getikt. Je moet er een muntje in doen om te kunnen douchen en na vijf minuten wordt het water koud. Daar had ik wel het meeste moeite mee en ik dacht: waar ben ik aan begonnen. Maar nu ben ik eraan gewend en zou ik niet meer terug willen.''

Anderhalf jaar geleden verhuisden Monique en haar man naar een kleinere woning uit milieuoverwegingen. ,,We wonen met z'n tweeën op 20 vierkante meter. We kunnen dus niet heel veel opslaan, maar je hoeft ook veel minder te stoken. We hebben de standaardproducten in huis als rijst en olijfolie.''RustMet een waterfilter zuivert ze water uit de sloot, zonnepanelen op het dak zorgen voor het kleine beetje stroom dat ze nodig hebben en in het huis is geen enkel elektrisch apparaat te vinden. Zelfs geen koelkast of wasmachine. ,,Het is geen makkelijke manier van leven. Maar je bereidt je voor op uiteenlopende dingen en dat geeft rust.''Monique organiseerde eerder een prepperbijeenkomst in de Biesbosch waar honderden preppers samenkwamen. ,,Het is fijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde denken als jij, want veel mensen kijken je toch vaak maar raar aan.''Om die reden en uit privacyoverwegingen is Monique een gefingeerde naam.