Nieuws Actueel

President Obama pleit voor open internet

Van onze redactie 10 november 2014

Netneutraliteit is het principe dat de snelheid van je internetverbinding niet wordt beïnvloed door de prioriteit die je provider aan verschillende soorten internetverkeer geeft, waardoor alle data min of meer gelijk wordt behandeld. Telecomwaakhond FCC broedt momenteel op nieuwe regels op het gebied van netneutraliteit in de Verenigde Staten, nadat een rechter eerder oordeelde dat de FCC niet de autoriteit had om dergelijke regels in te voeren voor internetproviders.

Obama wil de providers laten aanmerken als nutsbedrijven. Dat zou ervoor zorgen dat ze eenvoudiger aan banden kunnen worden gelegd. Hij hoopt dat de onafhankelijk opererende FCC een aantal belangrijke punten opneemt in de regels. Zo mag legale content volgens de politicus in geen geval worden geblokkeerd door je provider, moet het verboden worden om verkeer af te remmen omdat er niet (genoeg) is betaald en moeten providers transparanter te werk gaan.

"We mogen niet toestaan dat internetproviders de beschikbaarheid van internet beperken of bepalen welke ideeën en diensten er op de digitale marktplaats van het web als winnaars en verliezers uit de bus komen", vindt Obama.