Nieuws Actueel

Prijs werkt door in portemonnee

Rik Nizet 31 maart 2014

Doordat de lonen in 2013 minder hard stegen dan de prijzen en bovendien de werkgelegenheid daalde, hadden Nederlandse huishoudens vorig jaar iets minder te besteden. Het zogeheten beschikbaar inkomen van huishoudens daalde in 2013 met 1,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dat bleek maandag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling was minder groot dan in 2012, toen het beschikbaar inkomen met 2,2 procent kromp.

LonenDe prijzen stegen in 2013 gemiddeld met 2,5 procent, aldus het CBS. De lonen gingen in doorsnee met 1,2 procent omhoog. Het aantal banen liep met 136.000 terug. Door de inkomensdaling gaven consumenten vorig jaar 2,1 procent minder uit.

Financieel vermogenToch steeg het financieel vermogen van huishoudens vorig jaar wel met 47 miljard euro tot 1,2 biljoen euro. Dat kwam doordat mensen hun hypotheken meer aflosten en er minder nieuwe hypotheken werden afgesloten. De hypotheekschuld nam per saldo met 8 miljard euro af. Dat is de eerste daling van de hypotheekschuld sinds de eerste meting in 1995. Daarnaast steeg het beheerd vermogen van pensioenfondsen en levensverzekeraars, dat gezien wordt als eigendom van huishoudens.

BedrijvenBedrijven in Nederland zagen hun winsten in 2013 met 0,6 miljard euro afnemen tot 105 miljard euro. Financiële instellingen als banken, verzekeraars en pensioenfondsen maakten zelfs 2,3 miljard euro minder winst tot 16 miljard euro.