Nieuws Actueel

Prijzen ruimbagage in alle stilte omhoog

Bram de Vrind 13 maart 2015

Koffers prijzen verhoogd klm ruimbagage 335

Nederlandse vliegmaatschappijen en reisorganisaties verhogen in alle stilte hun tarieven voor ruimbagage vanaf 1 april met tientallen procenten. De extra lage ticket- en vakantieprijzen worden daarmee gecompenseerd, schrijft De Telegraaf.

Corendon verhoogt de kofferprijzen tot 20 kilo van zes naar acht euro per enkele reis. Arke stijgt van vijf naar acht euro en KLM op Europese vluchten van vijftien naar twintig euro. Ook buitenlandse prijsvechters zijn sterk afhankelijk van extra inkomsten uit koffers, zitplaatsen, boordverkoop en service.

MaatregelenConsumentenorganisaties zijn niet blij met de stiekeme prijsopdrijving en willen maatregelen tegen uitkleedpartijen in de luchtvaart. Een stuk handbagage is in de meeste gevallen nog gratis, maar er wordt strenger gecontroleerd op gewicht en afmeting.

Prijzen dalen in EuropaHet leven is in januari in zeventien van de negentien eurolanden goedkoper geworden. Dat blijkt uit nieuwe schattingen die Europees statistiekbureau Eurostat heeft gepubliceerd. De inflatie, de maatstaf voor de ontwikkeling van prijzen, zakte vorige maand in de eurozone naar min 0,6 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 0,6 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. In december kwam de inflatie al uit op min 0,2 procent, waarmee sprake was van de eerste daling van het prijspeil sinds 2009. De nieuwe schatting voor januari kwam overeen met de voorlopige prognose, die eind vorige maand werd gepubliceerd.