Nieuws Actueel

Primark en Hudson's Bay in voormalig V&D

Kledingwinkel Primark en het warenhuis Hudson's Bay komen in het voormalige V&D-pand in Hoog Catharijne in Utrecht. Dat bevestigen goedingelichte bronnen tegenover het AD.

René Cazander | Foto: Jan Bakers Architecten 16 november 2016

VD Rijnkade 1

Het warenhuis (34.000 m2) wordt in de lengte gesplitst. De hoofdentrees van Primark en Hudson's Bay komen op de plek waar de hoofdingang van V&D was. ,,Hier komen jaarlijks 26 miljoen mensen voorbij'', aldus architect Jan Bakers, die in opdracht van pandeigenaar IEF Capital & Bouwfonds IM de verbouwing begeleidt. IEF Capital was gisteren niet voor een reactie bereikbaar, maar heeft al eerder laten weten pas mededelingen te doen als de deal met de nieuwe huurders rond is.

Hudson's Bay laat in een reactie weten dat een komst naar Utrecht 'nog even op zich laat wachten'. De populaire kledingketen Primark wil pas met een bericht naar buiten treden als het huurcontract definitief is.

Amersfoort

Het Canadese warenhuis Hudson's Bay vestigt zich ook in het voormalige V&D-pand aan de Utechtsestraat in Amersfoort. Het voormalige pand van V&D in Hoog Catharijne wordt vanaf medio 2017 verbouwd, aldus Jan Bakers. Een jaar later moet het klaar zijn, zodat de warenhuizen voor kerst 2018 klaar zijn.

Deze maand wordt asbest verwijderd en het pand wordt verder leeggehaald. Het pand ondergaat aan de Rijnkade (aan de gesloten achterkant) een metamorfose.

Gouden plek

Het voormalige V&D-pand komt op een gouden plek te liggen, zegt Bakers. ,,Het pand gaat zich hier openbaren aan de Singel'', zegt de architect, die al voordat V&D failliet ging door de eigenaar was gevraagd om te kijken wat de mogelijkheden waren om het warenhuis te splitsen.

De fietstunnel maakt plaats voor winkels. Ook komt er aan de Rijnkade een lunchroom, waar zowel binnen als buiten koffie kan worden gedronken. Hiervoor zou La Place in de race zijn. Naast de lunchroom aan het water komen winkels. Het dakterras blijft. De plannen zijn om op het dak een tuin aan te leggen. De welstandscommissie, waar de plannen gisteren werden gepresenteerd, is enthousiast over de verbouwing.

Getekende impressie van het geheel verbouwde pand aan de Rijnkade, waar voorheen V&D was gevestigd. Op de voorgrond het teruggebrachte water van de Catharijnesingel: