Nieuws Actueel

Primeur: Amsterdamse domeinnamen onder de hamer

Lotte Grimberg 7 oktober 2015

Ondernemers die op zoek zijn naar een bijzondere domeinnaam kunnen deze week terecht bij online veilinghuis Catawiki. Daar worden op dit moment namelijk voor de allereerste keer premium .amsterdam domeinnamen geveild. Amsterdam is met .amsterdam sinds begin dit jaar de enige stad in Nederland met een eigen internetextensie.

tax.amsterdamOnze hoofdstad voegt zich daarmee in het rijtje wereldsteden als New York, Parijs en Berlijn. De veiling is ook voor ondernemers buiten Nederland interessant, want naast typische Amsterdamse domeinnamen als vondelpark.amsterdam of mokum.amsterdam, worden er ook internationaal aansprekende domeinnamen zoals weekend.amsterdam en lastminute.amsterdam geveild. Tijdens de veiling komen in eerste instantie 55 .amsterdam domeinnamen onder de hamer, waarbij de hoogste opbrengst wordt verwacht voor taxi.amsterdam. Op deze domeinnaam wordt intussen al meegeboden door nationale en internationale taxibedrijven.

Onder de hamerDe introductie van .amsterdam is gefaseerd verlopen. 'Bedrijven zoals Apple, Google en Ajax hebben hun merk kunnen vastleggen,' zegt Paul Molenaar, directeur van dotAmsterdam die de domeinnamen in opdracht van de gemeente Amsterdam mag uitgeven. ''Dat om te voorkomen dat een Feyenoorder er met bijvoorbeeld ajax.amsterdam vandoor zou gaan. We hebben ruim 5000 populaire domeinnamen gereserveerd voor de veiling. Daarvan komen er nu in deze eerste veiling 55 onder de hamer''.

Duizenden euro'sVolgens Diana van der Valk, domeinnamen expert bij Catawiki kan de waarde van de te veilen domeinnamen oplopen tot vele duizenden euro's per stuk. ''De meeste waardevolle .nl domeinnamen zijn inmiddels wel bezet, dus moeten ondernemingen op zoek naar nieuwe extenties. Omdat Amsterdam wereldwijd een bekender en sterker merk is dan Nederland zijn ondernemers erg enthousiast over de komst van deze nieuwe extensie''.