Nieuws Actueel

Primeurs uit Detroit

Rik Nizet 17 januari 2014

Een autoshow is niet compleet zonder primeurs met show cars, one-off's, concept cars en andere auto's die we zeer waarschijnlijk niet of voorlopig niet bij ons zullen gaan zien. We zetten er een aantal op een rij die je toch niet mag missen.Special: AutosalonDe Chrysler 200 is helemaal nieuw en wij vinden hem goed opgedroogd. Ondanks dat we deze 200 een compact sedan kunnen noemen, levert Chrysler gewoon een 3.6 V6 Pentastar met 9-trapsautomaat. De serieuze stuwkracht gaat optioneel gepaard met vierwielaandrijving. Als iets minder ook voldoende is, dan voldoet de 2.4i viercilinder. Het interieur is bijzonder origineel ingericht en kent een diep vak in de middentunnel voor extra opbergruimte. De transmissie bedienen gaat met een draaiknop.

F-150Ford’s nieuwe F-150 is best wel baanbrekend. Het is de eerste pick-up die vervaardigd is uit aluminium. Dat is niet alleen steviger, maar ook lichter. En duurder, al zegt Ford de prijs binnen de perken te houden. Dankzij het lagere gewicht is ook de dorst van de pick-up flink verbeterd, helemaal wanneer je niet de V8 besteld hebt, maar de 2.7 liter EcoBoost zescilinder. Wie er een wilt hebben moet zijn weg vinden naar de grijze import. De nieuwe Ford Mustang valt tussen wal en schip, want hij is al wel onthuld, maar pas volgend jaar in Nederland. Voor het eerst.

WRX STiSubaru heeft nog niet definitief laten weten of de Subaru WRX STI ook bij ons leverbaar wordt. Wij denken trouwens van wel, hetzij met een flink prijskaartje. Want ook al hebben de Japanners bewust gekozen voor de 2.5 liter turboboxermotor met 305 pk en niet de nieuwste 2.0 DIT turbomotor omwille van emissies (ja, echt!), reken niet op theoretisch lage verbruikscijfers die de BPM drukken. Maar zodra de spaarpot is omgekeerd krijg je daar wel een verfijnd brok techniek voor terug, met vierwielaandrijving en iconische looks.

FT-1Toyota heeft de moeit genomen een studiemodel te ontwikkelen, die te presenteren in Detroit, om vervolgens de auto alleen een digitaal leven te geven. We beschouwen de FT-1 dan maar als een heel prettig gedachtenspinsel en hopen dat Toyota die creativiteit vast houdt voor de toekomst. Al is de GT-86 van nu natuurlijk ook geen onprettig vertier…

Fit/JazzHij stond al in Japan, en schittert nu ook in Detroit, de nieuwe Honda Fit. Het is de bedoeling om deze auto in Europa als Jazz te gaan leveren, maar helaas duurt dat nog even.

Passat BlueMotionVolkswagen heeft voor Amerika een andere (lees: grotere) Passat dan die wij kennen. In Detroit staat nu de BlueMotion variant met een 1.4 TSI motor en DSG-automaat om het extra zuinig aan te doen. Normaliter vertrouwt Volkswagen bijvoorbeeld op een 2.5 liter vijfcilindermotor, en dat is andere koek aan de pomp. Een dieselvariant was overigens al wel leverbaar, net als in de vele andere VW’s aldaar.

Acura TLXAcura is een merk dat we niet in Europa kennen. Je kunt Acura beschouwen als het zustermerk van Honda, dat zich in het modellenprogramma wat hoger positioneert. Deze TLX Prototype vertegenwoordigt een sportieve sedan die rijp is voor modeljaar 2015 in Amerika. Tegen die tijd wordt ook bekend hoeveel de nieuwe 2.4 liter motor (slechts?!) aan kracht levert. Maar er is ook een 3.5 V6. Een achttrapsautomaat is altijd standaard.Lees verder.