Nieuws Actueel

Prinsenhof het meest succesvol sinds 19 jaar

Tanya van der Spek 28 december 2015

Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof in Delft heeft sinds 1996 niet meer zoveel bezoekers getrokken als dit jaar: ruim 80.000. Onder hen: prinses Beatrix. Zij is op 12 december rondgeleid door directeur Patrick van Mil en conservator Marga Schoemaker, aldus het AD.

2015 gaat de boeken in als een heel goed jaar voor Museum Prinsenhof Delft. "We zijn heel blij met deze bezoekersaantallen", zegt Patrick van Mil. "Het laat zien dat we de goede weg zijn ingeslagen met de herinrichting. Vroeger lagen de aantallen rond de 60.000. Nu proberen we de 80.000 vast te houden."

Het succes is volgens het museum mede te danken aan de goed bezochte tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven die eind oktober is begonnen. Ook de herinrichting die vorig jaar is uitgevoerd, speelt een rol.

Hoog bezoekDe tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven die nog tot en met 14 februari is te zien, kreeg op 12 december hoog bezoek. "Het bezoek van prinses Beatrix, die als privépersoon kwam, was heel plezierig. Ze is een groot liefhebber van Schoonhoven en ze bleef bij ieder werk lang staan. Ze was zeer complimenteus over de tentoonstelling."

Het Prinsenhof verwacht dat er nog lang geen einde komt aan de groei. In het nieuwe jaar 2016 verwacht het namelijk tussen 25 maart en half juli 2016 veel bezoekers voor de tentoonstelling Vermeer komt Thuis waarbij Het Straatje van Vermeer tijdelijk uit het Rijksmuseum verhuist naar Delft. Alleen constateerde het Rijksmuseum onlangs dat de beveiliging van het historische museumcomplex niet goed genoeg is voor de komst van dit topstuk. De gemeenteraad stemde vervolgens morrend in met een investering van 2,2 miljoen euro. Volgens het kritische Onafhankelijk Delft gaat dit 'over de ruggen van voedselbank-bezoekers, mantelzorgers en alle andere vrijwilligers'.

KortingOm de beveiliging aan te pakken gaat het museum vanaf 4 januari enkele weken dicht. De tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven blijft dan wel te bezichtigen, maar de vaste collectie niet. Bezoekers van deze expositie ontvangen in deze periode een voucher, die op een later moment, wanneer het hele museum weer open is, bij inlevering korting geeft.