Nieuws Actueel

Prinsjesdag 2015: Maandelijks 150 euro extra

Rik Nizet 15 september 2015

Maand 150 euro extra 335

Het is voor het eerst sinds 2008 dat zo veel mensen er financieel op vooruit gaan. Dat zegt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dinsdag na koopkrachtberekeningen op basis van de miljoenennota.

Lees ook:'Kabinet vergeet lange termijn'Ondernemers: Lastenverlichting is hoognodige eerste stapRutte: Hulde aan ondernemers'Niet achterover leunen''Economie staat er goed voor'Op een enkeling na gaat vrijwel iedereen er volgend jaar op vooruit, omdat dan de belastingen omlaag gaan.

150 euro extraWel hebben werkenden daar het meeste baat bij: sommige mensen hebben maandelijks 100 tot 150 euro meer te besteden. Mensen in de bijstand blijven het komend jaar lastig houden. Weliswaar gaan ze er niet op achteruit, maar erop vooruit gaan ze ook niet.KoopkrachtverliesOndanks het economisch herstel en de 5 miljard aan lastenverlichting die het kabinet in petto heeft gaan toch nog ruim 1,1 miljoen van de 7,2 miljoen huishoudens in Nederland er volgend jaar in koopkracht op achteruit. Daaronder zitten bijna 700.000 huishoudens van gepensioneerden, vaak mensen met een vermogen van meer dan 70.000 euro. Van de gepensioneerden gaat iets meer dan 60 procent er op vooruit en bijna 40 procent verliest koopkracht.

Dat blijkt uit de koopkrachtcijfers van het kabinet. Over de volle breedte gaat 84 procent van de huishoudens er volgend jaar op vooruit en 16 procent op achteruit. Dat is volgens het ministerie van Sociale Zaken een stuk positiever dan sinds het begin van de economische crisis in 2008. De afgelopen jaren ging ruwweg de helft van de mensen er iets op vooruit en de helft ging er op achteruit.

Meer over deze koopkrachtberekeningen zijn te vinden via iederin.nl en stopdestapeling.nu.