Nieuws Actueel

Proces AOW-gat van de baan

Rik Nizet 26 februari 2014

De poging van vakbond FNV en andere maatschappelijke belangenorganisaties om via de rechter reparatie van het zogenoemde AOW-gat af te dwingen, is vooralsnog gesneuveld.

De Haagse rechtbank oordeelde woensdag dat de eisende partijen niet ontvankelijk zijn in hun vorderingen tegen de Staat. De organisaties wilden via de rechter bereiken dat "duizenden'' personen die met vroegpensioen zijn gegaan, compensatie krijgen voor financiële nadeel dat ze lopen door de verhoging van de AOW-leeftijd.

Verkeerd adresVolgens de rechtbank in Den Haag zijn de organisaties aan het verkeerde adres. Voor de burgerlijke rechter is hier geen taak weggelegd omdat individuele gedupeerden zelf hun zaak kunnen bepleiten bij de bestuursrechter, vindt de rechtbank.

Sociaal akkoordDe FNV en andere organisaties overwegen hoger beroep aan te tekenen, lieten zij woensdag in een reactie weten. In het sociaal akkoord zijn vorig jaar weliswaar afspraken gemaakt over een overbruggingsregeling, maar die dichten volgens hen het AOW-gat onvoldoende.