Nieuws Actueel

Producentenvertrouwen trekt aan

Caroline Spilt 24 april 2015

Bazen

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is deze maand aanzienlijk toegenomen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De index waarmee het producentenvertrouwen wordt gemeten, steeg in april van 1,4 naar 3,3. Daarmee werd in één maand bijna de gehele daling van de drie voorafgaande maanden weer goedgemaakt.

OorzaakOndernemers kregen vooral meer vertrouwen in hun toekomstige productie. Daarnaast werden ze iets positiever over hun voorraden gereed product. Het oordeel over de orderportefeuille bleef onveranderd positief.

Er zijn meer ondernemers die een groei van de productie voorzien dan producenten die uitgaan van krimp. Daarbij vindt de meerderheid de orderportefeuille te groot voor de tijd van het jaar, terwijl de voorraad gereed product over het algemeen als te klein wordt beschouwd.

BezettingsgraadDe bezettingsgraad, de mate waarin de machines en installaties in de industrie worden gebruikt, is inmiddels gestegen tot het hoogste peil sinds het uitbreken van de crisis eind 2008. De bezetting, die nu op 81,8 procent staat, verbetert al sinds het derde kwartaal van 2013 bijna onafgebroken.