Nieuws Actueel

Productie eurozone afgenomen

Lotte Grimberg 13 augustus 2014

De industriële productie in de eurozone is in juni met 0,3 procent afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat liet het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag weten.

De daling kwam onverwacht. Economen voorspelden in doorsnee dat de productie met 0,4 procent zou stijgen op maandbasis. Over de maand mei meldde het statistiekbureau op maandbasis nog een plus van 1,1 procent in de eurozone.

EurozoneVolgens Eurostat komt de daling onder meer voort uit een vermindering van de productie van niet-duurzame consumptiegoederen. Ook de energieproductie verminderde. De grootste daling in de eurozone vond plaats in Ierland, waar de productie met 16,5 procent afnam. Nederland en Litouwen volgden met minnen van 3 procent.

In vergelijking met juni vorig jaar bleef de productie in de eurozone stabiel. In de gehele Europese Unie was in juni sprake van een krimp van 0,1 procent op maandbasis, terwijl de productie op jaarbasis met 0,7 procent toenam.

SpanningenING-econoom Peter Vanden Houte sprak van uiterst teleurstellende resultaten die ver achterbleven bij de ramingen. Vanwege alle geopolitieke spanningen verwacht hij niet dat de groei van de productie binnen afzienbare tijd een vlucht zal nemen. "De tegenvallende cijfers vergroten de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om maatregelen te nemen", concludeerde hij. "Grote beslissingen zullen echter niet eerder dan in 2015 worden genomen."