Nieuws Actueel

'Productie voor JSF moet steeds efficiënter'

Van onze redactie 14 januari 2015

Voorwaarde is wel dat de efficiëntie in het productieproces steeds verbetert en de kwaliteit op peil blijft.

Dat zei topman Hans Büthker van toeleverancier Fokker woensdag bij de ondertekening van een nieuw leveringscontract voor vleugelonderdelen met vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Het bedrijf levert zogeheten flaperons, kleppen die dienen om het draagvermogen van de vleugels aan te passen bij het opstijgen en landen en om zijwaartse rolbewegingen te maken.

Industrie moet mee Dergelijke orders worden per fase van het productieproces afzonderlijk verstrekt. Hoewel Fokker al sinds 2009 de enige leverancier is voor dit specifieke en moeilijk te kopiëren onderdeel, moet het bedrijf wel voor die positie blijven vechten. ,,Als je niet presteert, word je gewoon uit het programma geknikkerd'', aldus Büthker . ,,De prijzen van die kisten gaan nu eenmaal naar beneden, en de hele industrie moet mee.''

Fokker levert de vleugelonderdelen voor naar schatting een paar honderd toestellen die tussen nu en 2017 de fabriek uit rollen. De deelorder levert enkele tientallen miljoenen euro's omzet op en zorgt voor werkgelegenheid voor minstens honderd technici bij de vestiging van Fokker in Hoogeveen. In totaal staat het orderboek voor de JSF tot dusver op ruim 3200 toestellen.