Nieuws Actueel

Fieldlab Campione: een high-tech proeftuin in Rijen

In een nieuw testcentrum in Rijen, worden slimme technieken ontwikkeld die onderhoud in bedrijven exact voorspelbaar maken, zo schrijft BN De Stem. „We willen af van onderhoud dat te vroeg of te laat gebeurt. Dat scheelt bedrijven veel geld.”

Berry van der Heijden | Foto: Johan Wouters/ Pix4profs 2 november 2016

Proeftuin 1065

Slimme technieken ofwel Smart Industry moet helpen voorkomen dat bedrijven uitwijken naar lagelonenlanden. In bedrijvencentrum Gate2 op het Aeroparc in Rijen wordt daarvoor testcentrum Fieldlab Campione opgezet dat 4 november officieel wordt geopend.

MetenOp de bovenste verdieping van Gate2 is de inrichting van Fieldlab Campione in volle gang. Het testcentrum bestaat uit kantoren, een controlekamer met computers en een gedeelte waar al testopstellingen staan met pompen, buizen en een mix-installatie. "We staan te trappelen om met het fieldlab van start te gaan", zegt Gate2-directeur Pierre van Kleef. Vier jaar en 12 miljoen euro krijgt Campione om op eigen benen te staan. Geld neergeteld door bedrijven (5 mln), EU (4,4 mln) en 2,5 miljoen door provincie en de gemeenten Tilburg en Gilze en Rijen.

"We willen af van onderhoud dat te vroeg of te laat gebeurt. Dat verstoort het productieproces en dat kost een bedrijf telkens een hoop geld. We meten slijtage met sensoren en andere technieken in bijvoorbeeld een motor, pijpleiding of pomp", legt Paul van Kempen uit. Hij is projectleider namens de stichting World Class Maintenance. Deze stichting wil Nederland 'wereldkampioen onderhoud' maken. Andere fieldlabs zijn er dan ook voor infrastructuur, de maritieme en vliegtuigsector. ,,Met Fieldlab Campione willen we af van de mannetjes met de oliespuit'', vat Pierre van Kleef het beeldend samen. Hij verwijst naar Duitsland waar Smart Industry in de auto-industrie, de chemische sector en de farmaciebedrijven oprukt. "Vroeger opende je de motorkap en keek de monteur wat er aan de hand was. In de nieuwe auto's haal je info over verbranding, emissies, airco, motorstoring en dergelijke uit de boordcomputer." Meten gaat steeds meer om big data. Als je een sensor plaatst in bijvoorbeeld een pomp en de meetgegevens (big data) via internet doorstuurt naar een computer, dan kan deze zien of er een afwijking ontstaat. "Als je die gegevens vastlegt in de software, weet je precies bij welke afwijking een onderdeel aan vervanging toe is."

Slimme metingen leveren het meest op bij oudere chemische fabrieken of productiebedrijven. Als je tussentijdse storingen voorkomt, wordt de productie hoger, het onderhoud effectiever en de winst groter. Van Kempen: "Veel industrie uit West-Europa is verhuisd naar lage-lonenlanden. Voorspelbaar onderhoud kan kosten hier fors drukken, waardoor het bedrijf in Nederland kan blijven. Dit kan leiden tot een heropleving van de industrie."

SamenwerkenFieldlab Campione werkt samen met een hele lijst bedrijven als Sitech, de beheerder van Chemelot (het voormalige DSM) in Geleen, Tata Steel in IJmuiden, Fuji in Tilburg, Dow Chemical in Terneuzen en natuurlijk Ericsson. Maar ook onderwijsinstellingen Tilburg University en TU Eindhoven tot Avans en ROC Tilburg doen mee. In Fieldlab Campione worden metingen verwerkt. Mogelijk kan een van de gespecialiseerde bedrijfjes in Gate2 kennis toevoegen. Bijvoorbeeld MATinspired, dat een zwak onderdeel sterker kan maken.

Naast telecomfabrikant Ericsson zijn op de campus specialisten gevestigd in luchtvaarttechniek, hightech-systemen, simulatietechniek, lijmtechniek, carbon. Door samen te werken ontstaat rond het Rijense lab een centrum van kennis over slim onderhoud en verbetering van materialen. De campus moet de wieg zijn voor nieuwe technieken, robots, internet-ofthings waarbij computers via internet met elkaar communiceren.