Nieuws Actueel

Profiel van ex-HEMA-topman Ronald van Zetten

Caroline Spilt 2 april 2015

Scheidend topman van de HEMA Ronald van Zetten heeft altijd iets gehad met winkels. Voordat hij in september 2003 de 'gewoonste zaak van Nederland' ging leiden, was hij werkzaam bij onder meer Albert Heijn, Praxis en de DA Drogisterijen.

Lees ook:

HEMA royeert topman

Van Zetten (1962) heeft niet lang op school gezeten. Op z'n zestiende gaat hij werken, als winkelhulp in Soest. Na een paar jaar vakken vullen vindt de jonge Van Zetten dat hij toch iets meer moet gaan doen. Hij gaat cursussen volgen. Nadat hij de vakdiploma's marketing en bedrijfseconomie heeft gehaald, schrijft hij zich in voor een universitaire opleiding bedrijfskunde.

Kickstart carrièreMet die papieren wordt Van Zetten manager bij Super de Boer. Hij is dan 23 jaar. Enkele jaren later zegt hij de supermarktbranche vaarwel. In 2003 wordt hij de hoogste baas bij de HEMA. In 2010 zei hij in een interview over deze stap: "Het was nooit mijn doel om CEO van de HEMA te worden. Het is gewoon zo gegaan. Op zeker ogenblik zijn er mensen in je omgeving die je vragen of die en die functie je iets lijkt. En als dat zo is, dan zeg je ja. Wanneer de functie me niet leuk had geleken, dan had ik het niet gedaan."

Mister 'HEMA'De vijftiger Van Zetten werd bekend als 'mister HEMA', het gezicht van de winkelketen. Hij was te zien in tal van talkshows. Droeg overhemden uit zijn eigen winkel en demonstreerde hoe je typische HEMA-tompouce moest eten. Van Zetten was vergroeid met de zaak.

SuccesOnder leiding van Van Zetten groeide de HEMA flink. Het aantal winkels nam toe, niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Vorig jaar september telde de HEMA 680 vestigingen in Europa. Toch gaat het de keten niet voor de wind. De resultaten, vooral in eigen land, vallen tegen. In de laatste drie kwartalen van 2014 bedroeg het verlies 45 miljoen euro.

Van Zetten blijft aan HEMA verbonden als adviseur.