Nieuws Actueel

Programma festivals Bevrijdingsdag 2014

Bram de Vrind 29 april 2014

Tijdens Bevrijdingsdag 2014 zullen Kensington, Gers Pardoel en Douwe Bob als ambassadeurs van de vrijheid optreden bij Bevrijdingsfestivals verspreid over het hele land. De Bevrijdingsfestivals vinden plaats in veertien steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem, Almere, Leeuwarden, Groningen, Assen, Zwolle, Wageningen, Den Bosch, Vlissingen en Roermond. Bekijk hier het volledige programma van Bevrijdingsdag 2014. Alle festivals zijn gratis toegankelijk.

Lees ook:

Alles over DodenherdenkingDouwe Bob van festival naar festivalJeanny Arean en Wouter Hamel bij 5 meiconcert

Programma Bevrijdingsfestivals:

Amsterdam Op 5 mei 2014 viert Amsterdam Bevrijdingsdag. In het Westerpark is het grote Bevrijdingsfestival Amsterdam. Daarnaast zijn er festivals door heel de stad zoals Vrijland in Amsterdam Roest , bij het Homomonunument en bij het Anton de Komplein in Zuidoost.

RotterdamBevrijdingsfestival Zuid-Holland heeft weer een divers programma in Het (Euromast) Park van Rotterdam.

Den Haag Den Haag en omliggende gemeenten vieren de vrijheid waarin wij in Nederland kunnen leven, op 5 mei op op het Malieveld in Den Haag.

UtrechtHet Bevrijdingsfestival in Utrecht vindt tussen 13:00 en 23:00 uur plaats in Park Transwijk.

Haarlem Bevrijdingsfestival Haarlem: 5 mei, Haarlemmerhout.

AlmereHet complete artiestenprogramma van Bevrijdingsfestival Flevoland is bekend. De hoofdact van deze editie is ongetwijfeld de Nederlands band Racoon.

LeeuwardenHet hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Friesland is dit jaar bij ROC Friese Poort. Op het programma onder meer: Flying Trashcans, Dudettes, Douwe Bob, Beans and Fatback, Démira Jansen en de Handsome Poets.

GroningenIn Groningen wordt sinds 2000 het Bevrijdingsfestival in het Stadspark in Groningen gehouden Het festival begint om 12.00 uur en duurt tot middernacht.

AssenDe Jupiler Mainstage is het grootste podium van Bevrijdingsfestival Drenthe, ofwel 'the main stage'. Hier treden verschillende bekende artiesten op uit binnen- en buitenland. Ook opent premier Mark Rutte rond 13 uur alle Bevrijdingsfestivals in Nederland vanaf dit hoofdpodium.

ZwolleBevrijdingsfestival Overijssel breidt dit jaar haar terrein uit met het Doepark Nooterhof.

WageningenAmbassadeur van de Vrijheid, Douwe Bob, komt op 5 mei langs in Wageningen.

Den BoschOp 5 mei barst het feest los op de Pettelaarse Schans. Het Bevrijdingsfestival Brabant biedt ook dit jaar weer een gratis wervelende mix van muziek, cultuur en bewustwording.

VlissingenDit is alweer de 24e editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland. De namen voor het hoofdpodium zijn bekend. Met Gers Pardoel als Ambassadeur van de Vrijheid.

RoermondAmbassadeur van de vrijheid Kensington staat op het hoofdpodium in Roermond.

AmbassadeursDouwe Bob, Gers Pardoel en Kensington zijn op 5 mei op 14 bevrijdingsfestivals te zien en te horen. De popartiesten zijn benoemd tot 'Ambassadeurs van de Vrijheid'. Dat maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei zaterdag bekend tijdens het popfestival Noorderslag in Groningen.

De drie 'ambassadeurs' gaan op Bevrijdingsdag met helikopters van Defensie van festival naar festival. "Zij leveren niet alleen een muzikale bijdrage maar roepen ook de naar verwachting 800.000 bezoekers op om stil te staan bij vrijheid en onvrijheid in Nederland en andere delen van de wereld waar vrijheid niet vanzelfsprekend is", aldus het comité.

Vrij op Bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, maar het is niet automatisch een vrije dag. De overheid heeft bepaald dat werkgevers en werknemers zelf een regeling moeten treffen voor 5 mei. De regelingen verschillen per bedrijfstak. In veel cao's is bepaald dat werknemers eens per vijf jaar vrij zijn op Bevrijdingsdag. Dat was voor het laatst in 2010. In 2015 zullen veel werknemers dus weer vrij zijn op Bevrijdingsdag.

5 mei is overigens pas sinds 1990 een nationale feestdag. Daarvoor werd Bevrijdingsdag eens in de vijf jaar gevierd.

Jenny Arean en Wouter Hamel bij 5 meiconcert

Zangeres Jenny Arean, jazzartiest Wouter Hamel en violiste Liza Ferschtman treden dit jaar op tijdens het Bevrijdingsconcert op 5 mei in Amsterdam. Ze krijgen daarbij muzikale ondersteuning van philharmonie zuidnederland, de nieuwe naam van het gefuseerde Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest. Ook het Scapino Ballet uit Rotterdam werkt mee, maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag bekend.Voor het eerst is er een verteller bij het concert. Die rol wordt vertolkt door Hans Dagelet, die gedichten van F. Starik voordraagt. Het concert op de Amstel is de traditionele afsluiting van Bevrijdingsdag en wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.