Nieuws Actueel

ProHengelo: ‘Hijschgebouw perfect geschikt als markthal’

Van onze redactie 28 april 2015

Hijsch marieke bakker

Het voormalige Hijschgebouw aan de Industriestraat mag niet verloren gaan, vindt ProHengelo. De gemeente moet ‘alles uit de kast halen’ om dit restant van het industriële Stork-verleden te behouden. In een brief die maandag is verstuurd, doet ProHengelo een dringend beroep op de andere fracties in de gemeenteraad om zich achter de reddingsactie te scharen.

SloopVorige week liet wethouder Jan Bron doorschemeren dat sloop waarschijnlijk onvermijdelijk is. Volgens hem is de situatie ‘zeer gevaarlijk’. ProHengelo zet vraagtekens bij die conclusie, vanwege de betrokkenheid van Van Wijnen - ontwikkelaar en mede-eigenaar van het gebouw - bij het onderzoek. Volgens Wiertsema heeft Van Wijnen financieel belang bij sloop.

FoodmarktVolgens fractielid Edith van der Brugh is het nog niet te laat: „Waar een wil is, is een weg.” Essentieel is volgens ProHengelo het toekomstig gebruik van het gebouw. De fractie ziet mogelijkheden om het rendabel te maken door er een foodmarkt te vestigen, naar het voorbeeld van de nieuwe markthal in Rotterdam.

OndernemersVolgens ProHengelo zou het oude Hijschgebouw ‘perfect geschikt’ zijn als markthal. ‘Stelt u zich voor: een overdekte markt in het hart van Hart van Zuid, dagelijks geopend, die voedsel biedt uit vele culturen dat (relatief goedkoop) wordt aangeboden in een bruisende en gezellige omgving. Met restaurantjes waar gedurende de markturen kan worden gegeten en gedronken. Zo’n markt werkt als een magneet. Er is reuring, bezoekers van buiten komen naar de stad, er ontstaat een nieuwe brok gezelligheid.’ Volgens ProHengelo zou er ruimte zijn voor zeker 50 ondernemers. ‘Nieuwe arbeidplaatsen worden geschapen, parkeergelegenheid vlakbij, bezoekers kunnen makkelijk met de trein komen en de vernieuwde, compacte binnenstad ligt op steenworp afstand. Door goed na te denken over de inrichting zijn er ook andere activiteiten mogelijk, zoals festivals, culturele activiteiten en exposities.’

Ook op de Facebook-pagina van de Vrienden van het badhuis staat een oproep om in actie te komen tegen sloop van het Hijschgebouw. Volgens Van der Brugh zijn de reacties ‘overweldigend’.

RampProHengelo noemt de aangekondigde sloop van het Hijschgebouw ‘een ramp die ons allen heeft overvallen’. ‘Als het vanwege de veiligheid moet worden afgebroken, dan is het helaas niet anders. Maar ook in die situatie is het monument nog niet verloren voor de toekomst. Een gecontroleerde ontmanteling is heel goed mogelijk, waarna het gebouw met gebruikmaking van oude bouwdelen en nieuw te maken delen weer in oude luister kan worden hersteld.’