Nieuws Actueel

Projectontwikkelaar AM dreigt gemeente Hengelo met schadeclaim

Van onze redactie 9 december 2014

In de plannen voor Lange Wemen, het gebied rond het stadhuis, neemt AM het commerciële deel voor zijn rekening. In zijn brief aan het college noemt directeur Trip de bouw van een nieuw stadskantoor aan de kant van de Deldenerstraat ‘van eminent belang voor het welslagen van onze winkel-, horeca- en woningontwikkeling en daarmee voor de impuls richting de binnenstad’.

Alternatieven herhuisvestingMaar het politieke draagvlak voor nieuwbouw brokkelt steeds verder af. Onder druk van de publieke opinie en van de gemeenteraad heeft het college onderzoek laten doen naar mogelijke alternatieven voor herhuisvesting van de gemeentelijke ambtenaren. Daarbij zijn drie bestaande panden in de binnenstad onder de loep genomen: het Plegt-Vos-gebouw aan de Bornsestraat, de Telgenflat aan de Markt en het leegstaande UWV-kantoor aan de Beatrixstraat.SchadeclaimAls de gemeente afziet van nieuwbouw, dan zal dat volgens AM een negatieve invloed hebben op het project Lange Wemen. Mocht de gemeenteraad toch een andere locatie voor het stadskantoor kiezen, dan is er volgens Trip ‘geen grond meer voor verdere samenwerking’ met de gemeente. ‘Ontbinding van de samenwerking zal in ieder geval teruglevering van de grond betekenen en volledige schadeloosstelling voor AM RED door de gemeente.’ Over de hoogte van een eventuele schadeclaim van projectontwikkelaar AM laat directeur Trip zich in zijn brief aan het Hengelose college niet uit.

KostenMet de aankoop van de grond in Lange Wemen door AM was een bedrag van 3,5 miljoen euro (plus rente) gemoeid. Het gaat om 8.000 vierkante meter: het braakliggende terrein van het gesloopte stadskantoor, de parkeerplaatsen en een stukje openbare ruimte aan de voorzijde van het Ebenaupand.

Foto: Charel van Tendeloo