Nieuws Actueel

ProRail dreigt weer de mist in te gaan

Caroline Spilt 15 oktober 2015

ProRail staat op het punt om met een truc openbare aanbestedingen te omzeilen door het werk op en rond Schiphol zodanig op te knippen dat de werkzaamheden niet openbaar hoeven te worden aanbesteed.

Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van vertrouwelijke notulen van een directievergadering. Het spoorbedrijf wil voorkomen dat men het werk niet op tijd afkrijgt, maar daarvoor moet het wel de wettelijke en de eigen interne regels overtreden.

"Conclusie is dat de maatregelen niet op tijd kunnen worden uitgevoerd als deze openbaar moeten worden aanbesteed. Wanneer de onderdelen los van elkaar kunnen worden gezien wordt de wettelijke aanbestedingsgrens niet overschreden. Vervolgens moet voor dit geval worden afgeweken van de strengere interne regelgeving”, staat volgens de krant in de notulen.

GeschrokkenProRail is geschrokken dat de notulen op straat liggen. Volgens een woordvoerder is het opknippen van werkzaamheden nog een „discussiepunt” en wordt er wel gekeken „of van de eigen interne regels kan worden afgeweken”. ProRail ging recent ook al in de fout met aanbestedingen.