Nieuws Actueel

Prostituee werkte vanuit seniorenflat in Ede

Van onze redactie 17 april 2015

Image 1587644

Dat staat in een rapport over prostitutie in Nederlandse gemeenten van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat deze week aan de Tweede Kamer is gepresenteerd.

Hoogbejaarde bewoner De prostituee die in de flat actief was, stond bekend als drugsgebruikster en veelpleegster en werkte voor een souteneur. Uiteindelijk is het duo in Groningen opgepakt op verdenking van een zwaar delict. De hoogbejaarde bewoner ontving van de gemeente een waarschuwing dat hij de vrouw niet meer in zijn bejaardenflat mocht toelaten.

17 prostituees Ede, dat ruim 110.000 inwoners telt, is 1 van de 7 gemeenten die van de onderzoekers als ‘casusgemeenten’ uitvoeriger aandacht krijgt. De politie telde in het kader van de studie 17 thuisprostituees die in de gemeente werken. Zij adverteerden op een website die zich als marktplaats voor sekswerkers profileert.

Geen beleid Hoe Ede zich verhoudt tot andere gemeenten is moeilijk te bepalen, omdat, aldus de onderzoekers, ‘een belangrijk deel van de prostitutiebranche zich onttrekt aan het zicht van gemeenten’. Ede behoort tot het kwart van de Nederlandse gemeenten dat geen uitgewerkt prostitutiebeleid kent. Ze wil wel beleid gaan ontwikkelen voor het aanpakken van mensenhandel.